Начало Здравна медиа Здравни новини Учени: Y-хромозомата мутира и може да доведе до изчезването на мъжете

Учени: Y-хромозомата мутира и може да доведе до изчезването на мъжете

Учени: Y-хромозомата мутира и може да доведе до изчезването на мъжете - изображение

Най-вероятно след няколко милиона години Y-хромозомата, която определя половите характеристики на мъжете, ще изчезне. Тя съдържа гени, които не са нужни за живота, а сред тях е и SRY – генът, определящ развитието на организма по мъжки модел. Проблемът се състои в липсата на допълнителни копия, рекомбинацията с които може да предотврати крайната загуба на Y-хромозомни ДНК функции, които се дължат на мутация.

От зараждането на живота до момента се наблюдава дегенерация на хромозомата, а според учените процесът ще продължи още 4,6 милиона години и ще бъде съпроводен с влошаване на фертилността.

Такова заключение прави професорът по генетика от Университета в Кент, Англия Дарън Грифин в статия. Освен него и други изследователи са на мнение, че процесът е неизбежен, независимо че съществуват генетични механизми, които пречат на процеса на дегенерация.

Процесът на дегенерация се забавя чрез явления като мащабните хромозомни пренареждания, които водят до появата на допълнителни копия от гени на Y-хромозомата. Това е повлияно от наличието на палиндроми – последователност от нуклеотиди, които се четат еднакво и в двете посоки, а както е известно в областта на палиндромите копирането и вмъкването на части от ДНК е по-лесно. Именно копирането на гени помага да бъдат съхранени функциите на сперматозоидите.

Генетиците смятат, че дегенерирането на Y хромозомата в никакъв случай не означава, че мъжете ще изчезнат напълно. Аргументите им са, че генът SRY може да се премести в друга хромозома.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: lenta.ru
Снимка: mylablifesolutions.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЛайфстайлСнимки