Начало Здравна медиа Здравни новини Фондът за лечение на деца бави животоспасяваща операция на 3-годишно дете

Фондът за лечение на деца бави животоспасяваща операция на 3-годишно дете

Фондът за лечение на деца бави животоспасяваща операция на 3-годишно дете - изображение

Фондът за лечение на деца бави вече четвърти месец лечението на 3 – годишно момиченце с рядко заболяване „Синдром на Жун“. Детете се нуждае от животоспасяваща операция на гръдния кош, която да се извърши в „Пирогов“. Фондът е осигурил средствата, но операция все още не се насрочва.

Момиченцето се казва Мерал и се е родило с генетично увреждане с минимални шансове за живот. Семейството кандидатства за финансиране във Фонда за лечение на деца още през декември 2016 година. До момента е преминала няколко операции, но сега се нуждае от трета, на която да и се поставят импланти за близо 84 000 лева. Положението е критично, защото ребрата на детето растат навътре и притискат белите дробове, което затруднява дишането.

Процедурата се е забавила поради различни становища на външни специалисти, според които Мерал трябва да се лекува в чужбина. Родителите на момиченцето обаче настояват за операция в „Пирогов“. От друга страна не е проведена обществена поръчка на болницата за имплантите, които трябва да се поставят на детето, а от Фонда настояват за търг, в противен случай няма да възстановят парите на „Пирогов“.

Директорът на Център фонд за лечение на деца Тинка Троева уточни на 25 април, че има други договори, според които правила медицинското изделие се доставя в аптеката на болницата. Тя допълни, че ще представи на съвета да одобри това лечение.

В тази ситуация директорът на „Пирогов“ коментира, че болницата може да се съгласи да извърши операцията, но ако това не се случи, то процедурата по кандидатстване към Фонда ще трябва да започне наново, което ще отнеме още няколко седмици.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Clinica.bg
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлСпециалистиИсторияПсихологияЛеченияСнимкиЗдравни съветиКлинични пътекиИнтервютаЗаведенияНормативни актовеАнкетиХранене при...СпортРецептиСоциални грижиАлтернативна медицинаОбразованиеОрганизацииМедицински изследванияБотаника