Начало Здравна медиа Здравни новини Фонд „Наука“ към МУ-Варна одобри за финансиране 20 проекта

Фонд „Наука“ към МУ-Варна одобри за финансиране 20 проекта

Фонд „Наука“ към МУ-Варна одобри за финансиране 20 проекта - изображение

Общо 20 проекта одобри фонд „Наука“ към Медицинския университет във Варна за научната сесия през 2018 г. Четири от тях са големи научни разработки, също толкова са инфраструктурните, а 12 са малките научни проекти.

Сред инфраструктурните са проектът за създаването на първата банка за роговична тъкан и склера извън столицата, както и този за биопринтиране на персонализирани импланти, протези и медицински устройства.

Сред големите научни проекти са тези на проф. Диана Иванова за идентифициране на биомаркери в слюнка за оценка на рисковия профил на гингивалното здраве в детска възраст, но и на доц. Мария Рохова- Йорданова за оценка на здравната система у нас.

Изключително разнообразни като тема са малките научни проекти. Един от тях е посветен на молекулярно-генетичния анализ при деца с неизяснени и редки генетични болести. Друг насочва усилията на учените към определяне на биологичната активност и антиоксидантни свойства на новосинтезираните бексаротенови аналози.

Оповестявайки проектите, които са подкрепени и ще бъдат финансирани, ръководството на университета и експертната комисия към фонда, освен че поздравяват отличените, но и отправят препоръка към бъдещите научни изследователи да представят научни разработки, насочени преди всичко към създаването на клиничен продукт.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mu-varna.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ВидеоНовини