Начало Здравна медиа Здравни новини Хората масово са нахапани от кърлежи, носят ги за изследване

Хората масово са нахапани от кърлежи, носят ги за изследване

Хората масово са нахапани от кърлежи, носят ги за изследване - изображение

Между 65 и 125 души на ден са нападнати от кърлежи и ги носят в лабораториите за изследване за наличие на борелия, причинител на лаймска болет, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести за в. „Труд“. По данни на Центъра от началото на годината регистрираните случаи на заразените от кърлежи с тази болест са 54 души, което е с 32-ма по-малко от миналата година за същия период.

Хората се притесняват да не се заболеят от някоя от болестите, които пренасят кръвосмучещите паразити, и първата им реакция е да дадат за изследване кърлежа. По думите на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра, правилният подход при ухапване от кърлеж е внимателно да се извади паразита и да се провери дали хоботчето не е останало вътре. Ако е останало, трябва да се извади, след това се дезинфектира мястото и по съвета на специалиста ако кърлежът е от парк, градинка или междублоково пространство, еднократно да се приеме антибиотик. Изпиването му предотвратява на 90% развиването на бактериална инфекция.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: rodalesorganiclife.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлАлтернативна медицинаМедицински изследванияЗдравни съветиИсторияЛеченияПсихологияОрганизацииСпортСпециалистиТестовеНормативни актовеСнимкиИнтервютаЗаведенияСоциални грижиОбразованиеНаправления в медицинатаБотаника