Начало Здравна медиа Здравни новини Центърът по кожно-венерически заболявания в Шумен е натрупал над 30 000 лв. загуби за два месеца

Центърът по кожно-венерически заболявания в Шумен е натрупал над 30 000 лв. загуби за два месеца

Центърът по кожно-венерически заболявания в Шумен е натрупал над 30 000 лв. загуби за два месеца - изображение

  Центърът по кожно-венерически заболявания в Шумен завърши 2010 г. с печалба от 30 000 лева. Това каза д-р Галина Маринова, управител на лечебното заведение. За първите два месеца на 2011 г. обаче вече е натрупана счетоводна загуба от над 30 000 лева. Това наложи въвеждането на такса за извършване на консултативен преглед. С това се ощетяват правата на здравноосигурените лица, тъй като тя се заплаща и от децата до 18 години, и от лица с решения на ТЕЛК, имащи право на безплатно здравеопазване, каза д-р Маринова. Мярката обаче е въведена, за да оцелее лечебното заведение. С договора със Здравната каса е въведен лимит за работа по клинични пътеки в размер на 66 000 лв. за цялата година - по по-малко от 6000 лв. на месец. Според поисканите прогнозни обеми обаче от Кожния център са предложили да извършват дейност по клинични пътеки в размер на 17 000 лв. на месец. Това щеше да позволи пълна натовареност на стационара, чийто капацитет от тази година е намален от 20 на 10 легла. Мерките за финансовото укрепване на Центъра по кожно-венерически заболявания са няколко, каза още д-р Маринова. Първо, въведе се таксата за консултативен преглед. Второ, рационализира се изразходването на средства, макар че разходите в Кожния диспансер не са били безконтролни и нерационализирани досега. От началото на тази година разходите са свити още повече, но не е сигурно, че това ще има добър ефект, допълни д-р Маринова. Трето, направени са съкращения не само на щатни бройки, но и на служители - две сестри, две санитарки и един общ работник. През миналата година са освободени и двама лекари, поради това, че нямат защитена специалност, според изискванията на стандарта за лечение на кожно-венерически заболявания.

  Д-р Галина Маринова направи и две конкретни предложения за подобряване на финансовото състояние на лечебното заведение. Първото е дивидентът от печалбата за миналата година да може да се използва не само за нова апаратура, каквото е решението на Общинския съвет, а за лекарства и консумативи. Второто е различни институции и организации да сключат договори за прегледи на деца. По този начин гражданите няма да плащат такса за прегледи на деца.

За Framar.bg:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА