Начало Здравна медиа Здравни новини Четири общини в Пловдивско са с висока детска смъртност

Четири общини в Пловдивско са с висока детска смъртност

Четири общини в Пловдивско са с висока детска смъртност - изображение

През миналата година в Пловдивска област са извършени 2621 аборта, от които половината са спонтанни, отчита Регионалната здравна инспекция. Сред основните причини за невъзможност да се запази плода са алкохолът, тютюнопушенето, нездравословното хранене и вредните влияния на околната среда.

Останалата част от абортите са направени по желание или по медицинска препоръка. Най-голям брой аборти са отчетени при жените в репродуктивна възраст – 20-39 г., които не са пожелали да задържат бебето си. За 29 на сто от тях е била първа бременност и въпреки това са направили аборт.

РЗИ – Пловдив отчита увеличение на абортите по желание, които се извършват от момичета под 20-годишна възраст. При тях рискът от увреждане на здравето е много по-висок, както и опасността за по-нататъшната им плодовитост.

През миналата година в Пловдивско са се родили 6363 бебета, мъртвородените са 50. За сравнение през 2015 г. появилите се на бял свят деца са били 6668. В нито една болница в региона няма починала родилка. Повишава се и средната възраст на майките с първо дете. В началото на века тя е била 23 години, а за 2016-а е 27 г.

Детската смъртност е най-голяма в общините Карлово, Кричим, Хисаря и Стамболийски. Общо за селата тя е по-висока, отколкото за градовете от областта.

Въпреки обезпокоителните данни, издадените актове за раждане в Пловдив са повече от смъртните. Общинската служба ГРАО е вписала 6891 бебета за миналата година, докато починалите се 5754 души.

Положителният прираст се запазва и до октомври 2017 г., тъй като са се родили 5921 деца, а напусналите този свят са 4906. Статистическите данни се отнасят за целия регион, а не само за града, коментира секретарят на общината Ангелина Топчиева. Причината е, че много от жителите на други населени места от областта идват в Пловдив да родят или умират в него.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: amazonaws.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияСнимкиСоциални грижиЛеченияАлт. медицина