Начало Здравна медиа Здравни новини Четири случая на морбили в Пловдив

Четири случая на морбили в Пловдив

Четири случая на морбили в Пловдив - изображение

Четири вече са случаите на морбили в Пловдив. Това заяви проф. д-р Марияна Стойчева, началник на инфекциозна клиника в УМБАЛ "Св. Георги". Болните са две млади майки на 2о и 23 години и две деца. На една от майките предстои да се изследва и бебето, което също е с начални симптоми и температура.

Само едно от децата е от "Столипиново". Младите майки са от Златитрап и Чешнегирово.

За единият от случаите е потвърдено заболяването, но за останалите се очакват резултатите. Заразените пациенти не знаят дали са имунизирани, само за първият случай се знае, че детето няма имунизация срещу заболяването.

"Пациентите са се заразили на територията на страната, което означава, че вирусът вече циркулира сред нас", коментира проф. Стойчева.

По думите й състоянието на заразените пациенти в Инфекциозната клиника е задоволително.

Морбили е инфекциозно заболяване, известно като дребна шарка, което започва с признаци на грип с висока температура. Възпаляват се очите и лицето, появява се хрема и кашлица. Състоянието на пациента се придружава с обрив по цялото тяло. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път. Най-податливи са неимунизираните хора, децата на възраст между 3 - 6 години и такива с по-слаба имунна система.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: khn.org5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...Здравни проблемиЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиЛайфстайлЗаведенияОбразованиеСпорт и туризъмОрганизацииАптекиСпециалисти