Начало Здравна медиа Здравни новини Чревните бактерии имат роля в развитието на Паркинсон

Чревните бактерии имат роля в развитието на Паркинсон

Чревните бактерии имат роля в развитието на Паркинсон - изображение

Съществена роля в развитието на Паркинсон, едно от най-честите заболявания при възрастните хора, имат чревните бактерии, смятат учени от Калифорнийския технологичен институт.

Изследването е установило, че много хора с болестта на Паркинсон страдат от храносмилателни проблеми. Учените са констатирали и промяна във вида и броя на микробите в червата на пациентите.

"Това навежда на мисълта, че явлението може да има нещо общо с прогресиращото заболяване", коментира екипа и припомня, че предишни изследвания на чревната микрофлора също показват, че хора с болестта на Паркинсон имат много по-голям брой различни бактериални групи от обикновените хора.

По време на експериментите учените са присадили чревните бактерии в лабораторни мишки, които впоследствие показали частична загуба на контрол на двигателния апарат. В крайна сметка обаче все още не е ясно точно коя група микроби причиняват тези симптоми и как този механизъм работи като цяло. Екипът ще продължи да работи по установяване на връзката между бактериалната среда в червата и Паркинсон.

В случай че изследванията им бъдат успешни, в бъдеще с помощта на пробиотици и на специални диети, може да бъде предотвратено развитието на болестта или значително да се улесни живота на пациентите.

Припомняме ви, че през 2013 г. по време на 111-та среща на Американското дружество по микробиология, екип, ръководен от проф. Трейси Teстерман от Държавния университет на Луизиана, представи доклад за ново действие на инфлуенца Helicobacter Pylori. Данните в него показаха, че Helicobacter Pylori, която е една от причините за язва на стомаха, допринася и за развитието на болестта на Паркинсон.

Връзка между язва на стомаха и болестта на Паркинсон е открита още преди 1960 година.

Снимка: Oneindia Telugu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНаучни публикацииСнимкиЗдравни проблемиХранене при...ИсторияИнтервютаЛюбопитноВидеоСпортЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияПсихологияКлинични пътекиБотаника