Начало Здравна медиа Здравни новини Шестима души бяха приети в УМБАЛ Бургас с трихинелоза

Шестима души бяха приети в УМБАЛ Бургас с трихинелоза

Шестима души бяха приети в УМБАЛ Бургас с трихинелоза - изображение

Шестима души се заразиха с трихинелоза след консумация на домашна луканка. Те били приети в инфекциозната клиника в УМБАЛ Бургас, един вече е изписан, съобщава местното РЗИ.

Луканката е направена от месото на диво прасе, отстреляно в землището на Малко Търново, още през ноември. Преди нейната направа хората са дали за изследване месото на ветеринар и след стандартен тест той им съобщава, че продуктът е чист. В крайна сметка се оказва, че в луканките има трихинелоза.

Специалистът по паразитология в бургаското РЗИ смята, че явно в месото е имало зараза от вид, който не може да бъде установен със стандартното изследване, което се прави от ветеринарните лекари. Сертифицирана лаборатория трябва да провери месото за наличието на ларва.

На 4 януари са приети първите заразени, а по-късно и останалите. Симптомите на заболяването се проявяват 2 седмици след изяждането на заразения продукт. То започва с общо неразположение, температура, болки в ставите и корема. Специалистите предупреждават, че не трябва да се консумират суровоприготвени суджуци и луканки. Трихинелозата се унищожава след термична обработка или ако преди това месото е било замразено.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: aphorism.ru

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...Любопитно