Шумен също ще вземе участие в инициативата "Не сипвайте сол в здравето си"
Пред ДКТ „Васил Друмев" на 18 април от 16:00 до 18:00 часа ще бъдат представени филми как да ограничим консумацията на готварска сол вкъщи и в заведенията за обществено хранене и как да направим информиран избор за храната, която купуваме. Ще се разпространяват листовки и брошури със съдържащи информация за рисковете и последствията от прекомерната употребата на готварска сол. Ще се дават практически съвети за ограничаване приема на сол, както и за проследяване на съдържанието й в продуктите, които пазаруваме.
Събитието се организира от Министерството на здравеопазването, а партньори на кампанията са Община Шумен, Комисия за защита на потребителите, Регионална здравна инспекция-Шумен, браншови организации, НПО на национално и регионално ниво, национални и регионални медии, лидери на мнение, диетолози, лекари, журналисти.
Националните проучвания на храненето показват, че в България консумацията на сол достига средно до 10-14 грама на ден, което е два пъти повече от горната граница за безопасен прием, определена на 5 грама дневно. Това ни нарежда на второ място в света по консумация на сол.
Повече от 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане, а България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Според специалистите на високото кръвно налягане се дължат 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемичната болест на сърцето. Съвременни проучвания доказват, че при намаляване приема на сол до 5-6 грама дневно рискът от високо кръвно налягане спада средно с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето - с 18%.
Коментари към Шумен също ще вземе участие в инициативата "Не сипвайте сол в здравето си"