Начало Здравна медиа Здравни новини Ще забранят пушенето на наргилета и електронни цигари в закрити помещения

Ще забранят пушенето на наргилета и електронни цигари в закрити помещения

Ще забранят пушенето на наргилета и електронни цигари в закрити помещения - изображение

Промени в Закона за здравето предвиждат тотална забрана за пушене на нагрилета, цигари и електронни цигари на водна основа, без тютюн, в закрити обществени помещения. Новата формулировка на това понятие гласи, че такова е "всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три страни/стени, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори". Няма да има значение от какви материали ще е направена конструкцията и дали тя е временна или постоянна.

Една от причините за промените на Закона е, че след обявяването на забраната за пушене през 2012 г. формулировката на закона се тълкува произволно и това провокира множество нарушения.

Предвижда се освен цигари и алкохол, каквито е забранено да се продават на непълнолетни, към непозволените да се прибавят и всякакви тютюневи изделия, електронни цигари, контейнери за многократно пълнене, несъдържащи тютюн. Ще бъде предвидена и мярка спиране на експлоатацията на търговски обект за определен срок, ако се установи повторно нарушение.

В момента тече едномесечния срок за обществено обсъждане на проекта, който ще приключи в края на депутатската ваканция.

По информация на СЗО нашата страна е била на 5-то място в периода 2013-2014 г. по пушене на наргиле сред 11-13-годишните деца. Подредбата е направена заедно с още 42 държави и честотата на употреба на наргилето сред учениците е поне един път седмично. България е на второ място по пушене при 15-годишните, които прибягват до това удоволствие поне един път в седмицата.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: trud.bg
Снимка: globo.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

АнкетиНовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияСпортХранене при...Статистически проучвания