Начало Здравна медиа Здравни новини От Болница Тракия ще измерват безплатно кръвно налягане на 29 септември

От Болница Тракия ще измерват безплатно кръвно налягане на 29 септември

От Болница Тракия ще измерват безплатно кръвно налягане на 29 септември - изображение

На 29 септември световната общественост отбелязва Световния ден на сърцето - повод да се замислим за страховитите данни на Националния статистически институт, които показват, че всеки 2 от 3 смъртни случая в България са следствие на сърдечно-съдово заболяване като миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност.

Медицински работници от Болница "Тракия" ще проведат разяснителна кампания в центъра на Стара Загора на 29 септември от 10 до 14 часа като измерват безплатно кръвно налягане, обясняват рисковете, които носят сърдечно-съдовите заболявания, и раздават разяснителни листовки, посветени на Световния ден на сърцето. Шатрата на Болница "Тракия" ще бъде разположена до пешеходната зона по главната улица в града, точно пред сградата на община Стара Загора. При лошо време кампанията ще се проведе вътре в партерното фоайе на администрацията.

Статистиката в България е страшна - всеки два от три смъртни случая в днешния ден и в обозримото бъдеще ще бъдат заради сърдечно-съдово заболяване като миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност. Това е най-социално значимата група болести у нас, защото причинява смъртта на над 70 хиляди души годишно от общо малко над 100 хиляди починали българи през годината.

Такава е официалната статистика на НСИ и Министерството на здравеопазването. Световният ден на сърцето е добър повод да се припомни, че според специалистите цели 80% от тези преждевременни смъртни случаи е можело да бъдат предотвратени. Необходими са здравословна диета, редовни физически упражнения, въздържане от тютюнопушене, контрол на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола.

Всяка година у нас се регистрират между 13 и 15 хиляди случаи на инфаркти, а близо 6 хиляди души умират от остър инфаркт на миокарда според данните на Дружеството на кардиолозите в България.

Източник: Болница "Тракия"

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниИсторияВидеоСнимкиСпортЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ФизиологияАлт. медицинаИзследванияПроизводителиЛеченияБотаника