Начало Здравна медиа Здравни новини Ще има безплатни изследвания на костната плътност в Ловеч

Ще има безплатни изследвания на костната плътност в Ловеч

Ще има безплатни изследвания на костната плътност в Ловеч - изображение

Предстои през април провеждането на безплатни профилактични прегледи на костната плътност. Те са вследствие проявения голям интерес от страна на гражданите, които имаха възможност миналата седмица да се възползват от същите прегледи в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Ловеч. На тях бяха консултирани 96 жени, на които специалисти измериха с остеоденситометър костната плътност на петата. Инициативата е организирана от община Ловеч, съвместно с Фондация АДРА България.

Резултатите от проведените миналата седмица прегледи показват, че в общи линии костната плътност на жените е в нормалните граници, но се забелязват повече случаи на наднормено тегло и намалена подвижност. 10 на сто от дамите са със съхранена костна плътност, 80 на сто са в зоната на нормалното изхабяване, или т. нар. остеопения, а при 10 на сто се установи остеопороза. Последните ще бъдат насочени към специалист за допълнителни изследвания и консултации, както и към промяна на двигателния и хранителния режим.

Профилактичните кампании целят да обърнат внимание на хората и повишаването на тяхната информираност. Важно е те да разберат какви са последствията, ако остеопорозата остане недиагностицирана и нелекувана. Ранното откриване на заболяването и неговата превенция могат да предотвратят бъдещи фрактури и инвалидизиране. Чрез подобни инициативи се привлича вниманието на гражданите към здравословното хранене и движението като първостепенни за доброто костно здраве.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: община Ловеч

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни проблемиЛюбопитноЗдравни съветиВидеоХранене при...ЛайфстайлФизиологияИнтервютаСпортОрганизацииБотаникаАлт. медицинаИсторияЛечения