Начало Здравна медиа Здравни новини Ще има безплатни прегледи за катаракта във Варна

Ще има безплатни прегледи за катаракта във Варна

Ще има безплатни прегледи за катаракта във Варна - изображение

В рамките на национална кампания „Право на зрение“ на 8 септември във Варна се организират безплатни очни прегледи за катаракта. Те са за хора, които са над 60-годишна възраст и нямат официална диагноза за това заболяване.

Желаещите да проверят своето зрение трябва предварително да се запишат на тел. 052 644 632. Самите прегледи ще се извършат в Център за зрение „Проф. Групчева“, който се намира на ул. „Евлоги Георгиев“ 4, от 10 до 12,30 ч., информира в. „Труд“.

Програмата „Право на зрение 2020“ е инициатива на СЗО, а в България се провежда от Института за здравно образование с помощта на офталмолози от страната. Миналата година над 1000 души са се възползвали от очния скрининг, организиран по същия повод. Резултатът е - диагностицирани половината от тях с перде на окото.

В света в момента има 37 млн. слепи и 161 млн. души с проблеми със зрението. По изчисления на Здравната организация до 2020 г. загубилите способността си да виждат ще бъдат 75 млн. Пак по данни на СЗО всеки пет секунди един възрастен ослепява, а всяка минута едно дете се сблъсква с този проблем, като три четвърти от тези случаи могат да се предотвратят или да се излекуват.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: parkinsonquebec.ca

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНормативни актовеЗдравни проблемиАлт. медицинаХранене при...Клинични пътекиСпециалистиБотаника