Начало Здравна медиа Здравни новини Ще мерят кръвната захар в 300 аптеки в страната

Ще мерят кръвната захар в 300 аптеки в страната

Ще мерят кръвната захар в 300 аптеки в страната - изображение

В цялата страна започва кампания, в която граждани ще могат да си мерят безплатно кръвната захар. Фармацевтите в 300 аптеки са обучени от специалисти ендокринолози и ще предоставят услугата на желаещите да проверят своето здравословно състояние.

Освен кръвната захар хората ще могат да премерят теглото си, кръвното налягане, както и да получат съвети как да се справят с диабета си. Те могат да попитат за кетозното състояние, диабетната ретинопатия, бъбречната недостатъчност, деменцията и диабетното стъпало. Това са заболявания, които са присъщи за диабет тип 2.

Задачата, която си поставя кампанията, е да се повиши здравната култура на българите и да са информирани за опасностите, до които могат да доведат липсата на контрол и неспазването на правилния режим на хранене. Фармацевтите ще запознаят гражданите и с подводните камъни, които крие инсулиновата резистентност.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: australiawidefirstaid.com.au

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛюбопитноДиетиЛайфстайлСпортЛеченияИнтервютаХранене при...БотаникаИзследванияАлт. медицинаКлинични пътекиИсторияСнимкиАптекиСтатистически проучванияСпециалистиАнкетиОрганизацииНормативни актове