Начало Здравна медиа Здравни новини Нови центрове за лечение на исхемичен инсулт ще се откриват в страната

Нови центрове за лечение на исхемичен инсулт ще се откриват в страната

Нови центрове за лечение на исхемичен инсулт ще се откриват в страната - изображение

Нови програми за обучение и центрове за лечение на исхемичен инсулт ще се създават в страната. Това заяви здравният министър проф. Николай Петров на Третия конгрес по неврология и мозъчна хемодинамика, който се проведе в столицата и събра забележителен брой от 200 учени от 19 страни. Темата на Регионалния обучителен курс по неврология на Европейската академия по неврология бе „ Иновации в медицината“ и превърна събитието във важно за европейската наука.

Проф. Петров пое ангажимента да внедри метода, спасяващ пациенти с исхемичен инсулт, като практика в повече центрове в страната. Към момента подобно лечение се прилага само в две болници в България.

В продължение на 4 дена водещи специалисти от цяла Европа обсъждаха варианти и възможности за по-добро лечение на пациентите и споделиха съвременните перспективи в лечението на мозъчните инсулти. Методът на механично изсмукване на тромбите от мозъчните съдове позволява пълното оздравяване на пациентите, без да се развие остатъчен неврологичен дефицит. Той предоставя и възможността за лечение и на случаи, които преди това не са могли да получат лечение.

Подобна практика ще увеличи значително процентите на ефективно лечение“, коментира акад. проф. Екатерина Титянова, председател на БАНМХ, представила доклад за „Активното дълголетие чрез обучение и ре-обучение на мозъка“. Проф. Титянова получи приветствия за работата си и убеждения за съдействие от страна на Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната, Българският лекарски съюз, Военномедицинската академия и други научни институции и сдружения.

Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика се разви много успешно като организация и на 3-ия конгрес се отличи с впечатляващо чуждестранно присъствие и признание. На форума участваха специалисти от Германия, Австрия, Македония, Грузия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, които се присъединиха като членове на групата за лечение на мозъчни инсулти към БАНМХ към новосъздадената Балканска секция по невросонология и международна медицина. Учени от Италия, Израел, Черна гора, Сърбия, Швейцария и други държави ще дискутират следващите месеци опита и резултатите от престижния научен форум.

Регионалният обучителен курс по неврология на Европейската академия по неврология се радва на голям интерес от страна на чуждестранни специалисти, което ще подпомогне и повиши информираността на гражданите относно социално значимите заболявания“, добави здравният министър Николай Петров.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Cluster Salud
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниКлинични пътекиПатологияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияИзследванияБотаникаСнимкиТестовеВидеоИсторияАлт. медицинаЗдравни проблемиЛайфстайлЗаведения