Начало Здравна медиа Здравни новини Ще тестват безплатно за хепатит в София на 28 юли

Ще тестват безплатно за хепатит в София на 28 юли

Ще тестват безплатно за хепатит в София на 28 юли - изображение

Сдружение „ХепАктив“ организира безплатни тестове за хепатит в столицата. Желаещите да се изследват могат да го направят на 28 юли в градинката срещу Халите от 10 до 17 ч.

Кампанията е насочена предимно към хората над 50-годишна възраст, защото рискът да са носители на вируса, без да знаят е значително по-голям. Специалисти ще проверяват за хепатит С и В с бързи скринингови тестове чрез капка кръв от пръста. Софиянци, които решат да се изследват, ще могат да получат резултатите си на място след 15 мин. Онези, чиято проба се окаже положителна, ще бъдат насочвани към лекари за уточняване на състоянието им.

Най-разпространените видове хепатит са А, С и В. Първият се предава по орално-фекален път и е познат като болестта на мръсните ръце. Основното при него е спазването на отлична хигиена. Предпазването от него става и чрез ваксинация.

Заразяването с втория става основно по кръвен път и протича безсимптомно. Може да доведе до рак на черния дроб и до цироза. За хепатит С не съществува ваксина, но има лечение, поемано от НЗОК. В страната диагностицирането на този вид заболяване е на все още ниско ниво. Възрастните хора над 45-годишна възраст, претърпели кръвопреливане или медицински манипулации, са изключително рискова група, тъй като преди 1992 г. кръвта и производните й продукти не са били изследвани за хепатит С. Повишен риск от заразяване има и при зъболекари, медицински специалисти, лекари, хора с татуировки и пиърсинги и др.

Хепатит В също протича без симптоми и години наред човек може да е болен без да знае. Начинът на заразяване при него чрез сексуален контакт или по кръвен път, както и от майка на дете по време на раждане. След 1992 г. всички бебета задължително се имунизират срещу заболяването.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: sciencenordic.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ВидеоИсторияНовиниМикробиологияЗдравни проблемиСнимкиАлт. медицинаНаучни публикацииДиетиИзследванияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиБотаникаЛеченияЛайфстайлПсихологияТестовеСпортАнкети