Начало Здравна медиа Здравни новини 11 са заразените с бруцелоза, подозират неварено мляко за инфекцията

11 са заразените с бруцелоза, подозират неварено мляко за инфекцията

11 са заразените с бруцелоза, подозират неварено мляко за инфекцията - изображение

Спешни мерки бяха предприети от Българската агенция по безопасност на храните, за да се ограничи болестта бруцелоза.
Към момента 11 човека са заразени с нея.

Припомняме ви, че в гр. Рила бяха взети проби от 15 кози, които се оказаха положителни. Животните ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще се дезинфекцират местата в града, където са отглеждани. Към момента експертите изследват кой е източникът на пламналата инфекция.

Млякото, добито от заразените животни, ще бъде унищожено, а хората в градчето и съседни общини ще бъдат информирани какви са симптомите на заболяването и как да се предпазим от него. Заболяването се предава от животни на хора и е възможно както при консумация на недобре термично обработени месо и мляко, така и при контакт.

Симптомите на заболяването наподобяват тези на грип (висока температура, отпадналост, треска, болки в главата и мускулите).
Експерти са на мнение, че заразата е тръгнала от неварено мляко. В Рила хората традиционно приготвят кисело мляко, без да го обработват термично, а това е доста опасно.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХрани и ястияЛюбопитноРецептиХранене при...МикробиологияМедицински изследванияЛайфстайлИсторияПсихологияНормативни актовеАлтернативна медицинаЗдравни съветиНаправления в медицинатаОрганизацииЛеченияТестовеДиетиСъставкиВидеоСнимки