Начало Здравна медиа Здравни новини 12 двойки от Варна ще получат общо 30 000 лв. за ин витро процедури от местната власт

12 двойки от Варна ще получат общо 30 000 лв. за ин витро процедури от местната власт

12 двойки от Варна ще получат общо 30 000 лв. за ин витро процедури от местната власт - изображение

Варненските общински съветници от комисията по здравеопазване към местния Общински съвет ще разгледат предложение на хората, които работят по общинската програма за ин витро. То включва 12 двойки с репродуктивни проблеми, които да получат между 2000 и 3500 лв. за извършване на процедури ин витро или за използване на донорска яйцеклетка. В цената се предвиждат и правенето на изследвания и манипулации.

За да кандидатстват за финансовата помощ, двойките трябва да отговарят на определени условия, които гласят, че хората трябва да са с варненско жителство най-малко от 3 г. и да са здравноосигурени.

Сумата, която ще бъде определена конкретно за 12-те двойки, е 30 000 лв. За 2017 г. общата стойност на средствата, които ще бъдат предназначени за ин витро и се отпускат от общината, е 170 000 лв., която е най-голямата през последните 3 години. Досега през годините местната власт е помогнала по този начин на повече от 100 семейства, като парите, дадени за тази цел, възлизат на 230 000 лв. Бебетата, родени през периода, са около 20.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: pexels.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиЛюбопитноСоциални грижиЗаведенияСпециалистиНормативни актовеАлт. медицинаПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиАнкетиСтатистически проучвания