Начало Здравна медиа Здравни новини 18 лекари и специализанти участваха в курс по ендоназална хирургия

18 лекари и специализанти участваха в курс по ендоназална хирургия

18 лекари и специализанти участваха в курс по ендоназална хирургия - изображение

Специалистите УНГ и специализантите имаха възможността да получат квалификация в Интегралния център на пловдивската университетска болница „Свети Георги“, който е част от Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии.

В момента здравното заведение е единственото у нас, което притежава такава система за специализирана хирургия на изключително високо ниво. Центърът разполага с една от най-модерните апаратури и осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време.

Операциите, които се извършват в него, могат да се записват или да се наблюдават в реално време чрез видеовръзка.

„Ендоназална хирургия на заболяванията на носа, синусите и слъзните пътища“ е курса, проведен в Интегралния център за лечение на тумори и травми на глава и шия. Обучението включваше сесии от типа live surgery – предизвикателна, както често я определят, форма на споделяне на знания и опит, станала възможна благодарение на напредъка в информационните и медицински технологии и интернет приноса на данни. В нея се включиха едни от най-добрите ни специалисти и лектори от чужбина.

Обучението премина под ръководството на проф. д-р Карен Джамбазов, директор на университетската болница и шеф на Катедрата УНГ в пловдивският медицински университет. Освен него лекции изнесоха проф. д-р Райнер Вебер от Германия, проф. д-р Румен Бенчев, проф. Стефан Сивков и още други водещи в областта специалисти.

Повишаване на квалификацията на младите лекари по оториноларингология и шанс те да се запознаят с модерните начини на лечение бяха целите на обучението. В рамките на провеждането му бяха осъществени и шест хирургични интервенции на пациенти с различни диагнози. Операциите бяха извършени от проф. Джамбазов и проф. Вебер, а участниците в обучението ги наблюдаваха в реално време чрез видеовръзка.

От УМБАЛ „Св. Георги“ припомнят, че Високотехнологичният център е проект, който те са реализирали заедно с Медицинския университет по ОП „Развитие и конкурентоспособност на българската икономика“. Стойността му е 3 329 680 лв., а половината от тях са от собствените приходи на здравното заведение.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: megacommunication.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИнтервютаИсторияСнимкиЛеченияСпециалистиНормативни актовеЛюбопитноОрганизацииКлинични пътекиЗаведенияИзследванияЛайфстайлЗдравни съветиНаправления в медицинатаПсихологияСоциални грижиОбразованиеСпортФизиология