Начало Здравна медиа Здравни новини 20 милиона лева допълнителни пари за ваксини отпусна служебното правителство

20 милиона лева допълнителни пари за ваксини отпусна служебното правителство

20 милиона лева допълнителни пари за ваксини отпусна служебното правителство - изображение

Правителството одобри 20 милиона лева допълнителни пари по бюджета на Министерството на здравеопазването. Средствата са предвидени за заплащането на ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар за 2017 г. и ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.

Имунопрофилактиката е най-надеждният начин за предпазване от редица заразни болести и осигурява превенция срещу туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, морбили, рубеола, паротит и други.

От пресцентъра на кабинета уточняват, че по бюджета за 2017 година на здравното министерство не е осигурено пълно финансиране за имунопрофилактиката, задължителна за страната. Това може да доведе до реален риск ведомството да не може да закупи и предостави всички необходими ваксини и биопродукти.

Въпросът е изключително важен и предвид приетото постановление, правителството предприема необходимите действие за осигуряване на нужния финансов ресурс.

Съгласно Националния имунизационен календар за 2017 г. трябва да се проведат задължителни имунизации и реимунизации на определена възраст.

Имунизациите се извършват от личния лекар на всички здравноосигурени лица след преглед в деня на ваксинирането. Те са безплатни за пациента.

Здравноосигурените лица, които не са упражнявали правото си с избор на личен лекар, могат да бъдат имунизирани със задължителните ваксини в имунизационния кабинет на всяка Регионална здравна инспекция на областните градове.

Освен задължителните съществуват и препоръчителни имунизации, които се извършват по желание на пациента срещу определено заплащане.

По текста работи: Велина Неделчева
Снимка: Phoenix New Times

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЛюбопитноИсторияПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиСнимкиАнкетиНормативни актовеСтатистически проучванияЛеченияАлтернативна медицинаТестове