Начало Здравна медиа Здравни новини 20% от 5-годишните деца в Смолян - с очни проблеми

20% от 5-годишните деца в Смолян - с очни проблеми

20% от 5-годишните деца в Смолян - с очни проблеми - изображение

След като за втора поредна година в Смолян бе проведен скрининг за детски очни заболявания, се оказа, че всяко пето дете има проблем.

Инициативата, носеща името "Моите очички са звездички", е на местния Ротари клуб, които си партнират с РЗИ-Смолян. Малчуганите от 3-та група в 4 забавачки бяха изследвани, съобщава БНР.
Между 9-ти и 12-и февруари офталмологът д-р Петър Янев прегледа с модерна апаратура на столична очна клиника очите на 91 деца на 5-годишна възраст. Експертът установи проблеми при почти 20% от децата, като част от тях след навременно лечение могат да се коригират. Родителите са насочени към специалист, който да прегледа и да предложи лечение за децата.

"Кампанията среща позитивен обществен отзвук, тъй като липсват регламентирани безплатни профилактични прегледи при малките деца. А това предпоставя развитието и задълбочаването на проблеми в зрението на подрастващите, някои от които се коригират успешно при ранно диагностициране", заяви шефът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСпециалистиЗдравни съветиХранене при...ИсторияЛайфстайлНормативни актовеАлтернативна медицинаМедицински изследванияЛеченияЗаведенияОбразованиеСпорт и туризъмОрганизацииСнимкиХрани и ястияРецептиБотаникаПсихологияАптекиСпортПроизводителиКлинични пътекиИнтервютаСоциални грижиАнкети