Начало Здравна медиа Здравни новини 25 болници са сключили договор с касата, без да се спазят законовите условия

25 болници са сключили договор с касата, без да се спазят законовите условия

25 болници са сключили договор с касата, без да се спазят законовите условия - изображение

25 болници в страната са сключили договор с НЗОК по изключение – без да се спазят законовите условия. Това показва справка на касата, поискана от надзорния съвет, предава Клиника. Причината за проверката е сключването на договор между касата и частна болница „Кардиолайф“ в Ловеч.

Оказало се е, че не е спазено изискването в закона, в което се посочва, че новите лечебни заведения трябва да получат финансиране за календарната година след регистрацията си, а не в същата. До скоро болницата е съществувала като лаборатория към областната МБАЛ-Ловеч, която към настоящем е пред фалит. Договорът между двете, както и прехвърлянето на част от финансирането на държавното лечебно заведение към частното се считат за водещи причини областната болница да е в затруднено финансово положение.

Самата болница „Кардиолайф“ не присъства в справката. От НЗОК обясниха обаче, че тя е получила договор веднага, защото в област Ловеч е останало само едно лечебно заведение, където има кардиология. В подобни случаи законът позволява финансирането да стартира веднага, а не на следващата година.

Финансиране по изключение са получили и други областни и общински болници – в Мадан, Златоград, Етрополе, Ардино, Момчилград, Карлово, Крумовград, Девин, Димитровград. Причината за това е липсата на необходимите кадри и ниво на компетентност. По този начин болницата в Мадан е сключила договор с касата, но след като е сключила договор с различни структури. При нея анестезиите ще се поемат от един специалист с основен договор на пълен работен ден и други двама на четири часа, а образната диагностика ще се поема от специалист на трети договор.

Въпреки недостига на специалисти и други здравни заведения са сключили договори с касата по изключение. Такива са онкодиспансера в София, Военна болница, "Св. Екатерина", университетските болници по ендокринология и по инфекциозни болести в София, областните болници в Казанлък, Велико Търново, Видин, Търговище, Враца, Смолян, Габрово.

Такъв договор има и частната АГ болница "Д-р Щерев" в столицата, но по неизвестни причини.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: lasso.dk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСоциални грижиАнкетиТестовеИсторияЗаведенияЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииКомпании и организацииИнтервютаСнимкиКлинични пътекиЗдравни съветиАптекиЛеченияСпециалисти