Начало Здравна медиа Здравни новини 31 души заболели от Ку-треска в Благоевградско

31 души заболели от Ку-треска в Благоевградско

31 души заболели от Ку-треска в Благоевградско - изображение

В благоевградското село Церово има 31 случая на заболели от Ку-треска. Местната Регионална здравна инспекция и министерството контролират ситуацията. Потвърдено е от специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните, че болестта е причинена от заразени с Ку-треска кози.

От началото на март от местното РЗИ отчитат увеличена заболяемост от пневмония сред населението на селото, която е една от показателните реакции при този вид треска. Жителите, които са се разболели, обхващат възрастовия интервал от 4 до 45 години. Те се оплакват от много висока температура, отпадналост и главоболие. Само трима души в момента се намират в болница.

Ку-треската засяга хора и животни и се пренася чрез кърлежи. В дивата природа източник на заразата могат да бъдат бозайници или птици, а сред домашните животни най-често кози и овце са преносителите. Те отделят причинителя на треската чрез фекалиите, млякото и околоплодните течности. Човек може да се зарази чрез пиенето на сурово мляко, при обработка на вълна или кожа от болно животно, при обслужването му или чрез вдишване на прах, в който има причинителя на заболяването Коксиела бърнети. Ухапването от кърлеж рядко може да причини Ку-треска. Инкубационният период на болестта е от 3 до 30 дни.

Препоръките на РЗИ – Благоевград и Министерството на здравеопазването са хората, които отглеждат животни, да ползват защитно облекло, маски и ръкавици и да правят дезинфекция на оборите, кошарите и прилежащите помещения. Да не се консумира непастьоризирано мляко и млечни продукти и да няма досег с продукти от животински произход.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: vet.upenn.edu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлХрани и ястияРецептиЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиИсторияПсихологияНормативни актовеАлтернативна медицинаОрганизацииНаправления в медицинатаЛеченияХранене при...ТестовеДиетиСъставкиВидео