Начало Здравна медиа Здравни новини 4 бебета проплакаха навръх Бабинден в Болница "Тракия" в Стара Загора

4 бебета проплакаха навръх Бабинден в Болница "Тракия" в Стара Загора

4 бебета проплакаха навръх Бабинден в Болница "Тракия" в Стара Загора - изображение

С истински бебешки берекет посрещна днешния Ден на родилната помощ – Бабинден, екипът на Акушеро-гинекологично отделение в Болница "Тракия" в Стара Загора.

"В последните 24 часа тук се родиха 4 бебета, последното от които проплака в 10 часа на 21 януари", заяви ръководителят на отделението д-р Калина Пиперкова.

"Радостното е, че 3 от тези раждания бяха нормални и само едно с цезарово сечение", отбеляза още тя.

Само 2 часа след като роди момиченце на име Моника (3,190 кг) младата майка Теодора Топалска от Стара Загора се включи в традиционния ритуал за Бабинден, като поля с вода ръцете на д-р Пиперкова, за да са леки ражданията в Болница "Тракия" така, както леко се плъзна сапуна от ръцете й.

"Малката Моника е 25-тото за 2017 година, родено в АГ-отделението на Болница "Тракия" и второ дете в семейството на Теодора – преди 3 години тя е родила момченце отново в нашата болница", припомни д-р Пиперкова.

"За цялата изминала 2016 година в Болница "Тракия" се родиха 520 бебета, което е с 9 бебета по-малко, в сравнение с 2015 година. Причината е всеизвестна и е следствие на спада в раждаемостта на национално ниво", посочи д-р Пиперкова.

През 2016 година в България са се родили 10 000 бебета по-малко. От откриването на Болница "Тракия" на 8 март 2009 г. до днес тук са се родили общо 3741 бебета. Основна политика на акушер-гинеколозите в болницата е да подкрепят избора на майките да раждат по нормален път.

Екипът на АГ-отделението се развива успешно, усъвършенствайки все повече лапароскопските оперативни техники, следвайки световните тенденции в тази област на медицината. Отскоро той е и по-голям – част от него вече е д-р Виолета Иванова, с чиято помощ се роди дъщеричката на Теодора, както и специализантът д-р Божидар Василев.

Своите поздрави към екипа на АГ отделение отправиха директорът на Регионалната здравноосигурителна каса в Стара Загора д-р Славка Йорданова, главният секретар на РЗИ – Стара Загора Светла Карастоянова, доайенът на акушер-гинекологията в Стара Загора д-р Атам Саркисян, женската организация към ГЕРБ, много благодарни родители. Цветя и поздравителен адрес към работещите в АГ-отделението отправиха и собствениците на болницата, семейство Лена и Дечко Колеви и техните синове Иван и Данаил. Специален поздрав за всички присъстващи беше танцова програма от възпитаниците на балетната школа на Снежана Дескова, повечето от които се оказаха родени в Болница "Тракия".

Снимка: Болница "Тракия"

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИнтервютаИсторияСпортЗаведенияСнимкиГеография