Начало Здравна медиа Здравни новини 6-годишно момиченце почина след ваксина с Приорикс в Беларус

6-годишно момиченце почина след ваксина с Приорикс в Беларус

6-годишно момиченце почина след ваксина с Приорикс в Беларус - изображение

6-годишно момиченце почина след ваксиниране с Приорикс (PRIORIX) в град Гродно, Беларус.

Детето е било прегледано от лекаря, всичко е било нормално и не са били установени противопоказания. След убождането то веднага се е почувствало зле и е започнало да губи съзнание.

В поликлиниката са пристигнали бързо два екипа на спешна медицинска помощ. Детето е било реанимирано в продължение на 40 минути, сърцето му е спирало няколко пъти, но въпреки усилията на лекарите момиченцето е починало.

Предстои аутопсия. От поликлиниката са иззети всички ваксини. Преустановено е ваксинирането с Приорикс.

Лекарят на детето е обяснил, че то не е имало хронични заболявания и оплаквания. Момиченцето не е имало здравословни проблеми и е било активно и игриво.

Според специалистите то е получило анафилактичен шокнай-тежката проява на алергична реакция, която се развива при повторно попадане на антиген в организма. При подобно състояние шансовете за живот са минимални.

Специалистите обясняват, че "пробите за чувствителност", доста популярни напоследък в Беларус, също могат да предизвикват подобен шок и никой не може да бъде застрахован от реакциите на организма.

Приорикс е трикомпонентна жива ваксина срещу морбили-паротит-рубеола (МПР). В България тя е част от задължителните ваксини в имунизационния календар.

Снимка: bhputovanja.ba

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноЛайфстайлЛеченияСоциални грижиПатологияПсихологияНормативни актовеАнкетиИсторияСпециалистиАлтернативна медицинаЗдравни съветиТестовеБотаникаИнтервютаРецептиХранене при...СпортОбразованиеОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиМедицински изследвания