Начало Здравна медиа Здравни новини 60 000 българи страдат от хранителни разстройства

60 000 българи страдат от хранителни разстройства

60 000 българи страдат от хранителни разстройства - изображение

Анонимно изследване сред ученици от столицата показва, че 5 на сто от момичетата са с анорексия. Проучването обхваща деца на възраст между 13 и 19 г. По неофициални данни 60 000 души страдат от хранителни разстройства в България. Затруднението при разпознаването на хората с подобни проблеми и тяхното обхващане от специалистите идва от факта, че по-голяма част от тях крият своето страдание и състояние.

В нашата страна на практика няма адекватна доболнична помощ за пациенти с тегло под нормата - те се лекуват в болница. За да се промени ситуацията, е разработен проект за информиране и превенция на риска от хранителни разстройства сред юношите и девойките, съобщи психологът на Медицински център „Невромед“ Дафина Йотова.

Признатият в цял свят експерт д-р Рикардо Дале Граве е създателят на високоинтензивна програма за лечение на тежки хранителни разстройства. Тя все още не е добре позната у нас, но в центъра работят именно по нея, тъй като в основата й е заложена когнитивно-поведенческата психотерапия.

Често срамът и отхвърлянето на проблема са пречки да се потърси специализирана помощ и затова е важно родителите, младежите и обществото като цяло да преодолеят предразсъдъците относно хранителните разстройства. Защото подценяването им може да се окаже фатално в един момент.

Специалистите предупреждават, че в последните години се отчита спадане на възрастовата граница при появата на подобни състояния. По-известните видовете патологични отклонения от хранителните навици са: 

Анорексия невроза - тя е потенциално животозастрашаващо хранително разстройство, при което човек губи значителна част от теглото си вследствие умишлено гладуване. Тя започва предимно в ранно или късно юношество.

Булимия невроза се характеризира с редуване на безконтролно преяждане и самопредизвикано повръщане. Свързва се предимно със симптоми на депресия и промяна в социалното приспособяване.

От орторексия невроза страдат хора, които са вманиачени в чистотата и качеството на храната. Така те се изолират от останалите и си налагат прекалено строги ограничения.

Мегарексията е обратна на анорексията и булимията, характерното за нея е проява на склонност към преяждане, за да се постигне натрупване на телесна маса. Тя е по-малко известно хранително разстройство.

Хиперфагията е по-лошата версия на мегарексията, защото при нея се наблюдава системно и неконтролируемо преяждане, което не е провокирано от глад.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: organicfacts.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниПсихологияХранене при...ЛюбопитноСпортЗдравни съветиАлт. медицинаБотаникаИнтервютаЛеченияЗаведения