Начало Здравна медиа Здравни новини II САГБАЛ Шейново и МБАЛ Ихтиман обединиха усиля и финализираха проекта за подобряване на майчино и детско здраве

II САГБАЛ Шейново и МБАЛ Ихтиман обединиха усиля и финализираха проекта за подобряване на майчино и детско здраве

II САГБАЛ Шейново и МБАЛ Ихтиман обединиха усиля и финализираха проекта за подобряване на майчино и детско здраве - изображение

Днес в II САГБАЛ „Шейново“ се проведе пресконференция по повод успешното финализиране на проект „Подобряване на майчиното и детско здраве чрез предоставяне на здравни услуги по домовете на бременни жени и деца до 3 години с акцент върху групите в риск с фокус върху ромското население“ по програма BG07 „Инициативи за обществено здраве“.

Проектът бе финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 съвместно с от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 на обща стойност от 231 623,26 евро.

Основната цел е осигуряване на здравна информация, образования и консултации за подобряване на общата здравна култура, както и разбирането и полагането на адекватни грижи по време на бременност.

Реализирането на кампании със здравно - информационни насоченост сред хората в риск е основна и първа крачка към опазване здравето на майките и техните деца. Проектът с предоставянето на педиатрични и неонатални грижи и с прилагане на политиките за семейно планиране и репродуктивни здраве доведе до преки резултати в подобряването на здравната култура сред ромското общество.

В рамките на проекта специалисти от II САГБАЛ „Шейново“ и МБАЛ "Ихтиман" осъществиха 253 първични и 255 вторични АГ прегледа, 847 първични и 1 701 вторични педиатрични прегледа, поставянето на 101 ваксини, 350 скрининг теста на централна нервна система, както и 400 скрининг теста за глухота.

Дейността по инициативата позволи 250 бременни жени и родилки да достигнат до здравни грижи и консултации, като 100 от тях са представители на целевата група от ромски произход. 850 са новородените деца и децата до 3-годишна възраст, като 450 от тях са от целевата група от ромски произход.

Ефектът от проведената медицинска и информационна дейност е огромен и според специалисти това се усети във всеки дом и семейство. Основна роля в проекта имаха и здравните медиатори, които оказваха съдействие на екипите при комуникацията с всички деца и родители. Това подобри качеството на социалните и здравни услуги в системата на България и разбирането на здравната култура от ромското население.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Монитор


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлИсторияНормативни актовеСнимкиСпециалистиАлтернативна медицинаСпортПсихологияКлинични пътекиНаучни публикацииФизиологияЛеченияМедицински изследванияЗдравни проблемиПроизводителиИнтервютаХранене при...БотаникаАнкетиРецептиОрганизацииОбразованиеЗаведения