Начало Здравна медиа Интервюта Събития и представяния В хляба има всички необходими хранителни вещества - от качественото брашно излиза истинският хляб: Инж. Атанас Хотелов, технолог в Хлебна промишленост АД – Харманли

В хляба има всички необходими хранителни вещества - от качественото брашно излиза истинският хляб: Инж. Атанас Хотелов, технолог в Хлебна промишленост АД – Харманли

В хляба има всички необходими хранителни вещества - от качественото брашно излиза истинският хляб: Инж. Атанас Хотелов, технолог в Хлебна промишленост АД – Харманли - изображение

Г-н Хотелов, какви продукти произвежда вашето предприятие?

Хлебна промишленост – Харманли произвежда всички типове пшенични брашна. Разполагаме също със сладкарски цех, цех за хлебни изделия и цех за основни и специални типове хляб. Главната ни мелница е разположена в град Любимец, основният ни хлебозавод е в град Харманли и имаме втори завод в Бургас, който произвежда хляб и хлебни изделия за Черноморието.

Качествени ли са вашите брашна и по какво да разберем дали брашното е качествено?

Мога да твърдя като технолог, че нашите брашна са качествени. Всяка партида от брашната минава в нашата лаборатория през необходимите анализи за контрол. Дават се съответните сертификати за качество. Така че контролът е стриктен. А от качественото брашно излиза най-добрата продукция – истинският хляб.

Обяснете какво представляват специалните ви хлябове?

В днешно време тенденцията е такава, че специални хлябове се правят от пълнозърнести брашна. В състава на някои от хлябовете са включени освен пшенични брашна и ръжени брашна, и ръжени закваски. Представяме се на пазара с качествени продукти, които са задължително и здравословни за хората. Когато хлябовете са направени от пълнозърнести брашна и с комплекс от семена, които влагаме в някои от тях, белтъчното съдържание се повдига. Освен това те са богати на влакнини, което помага значително за перисталтиката на червата, за тяхното изчистване и оттук за по-доброто усвояване на хранителните вещества – белтъците, витамините и въглехидратите.  

Дайте пример с един от най-хубавите ви хлябове.

Един от най-хубавите ни и здравословни хлябове, който сме нарекли „Престиж”, се приготвя от пълнозърнесто брашно. В състава си има ленени семена и семена от слънчоглед, което го прави много богат на омега-3 мастни киселини. Той е с ниско съдържание на въглехидрати и по-високо съдържание на белтъци и влакнини. Подходящ е за всеки човек, независимо от възрастта. Лично на мене много ми допада. За съжаление го купуват повече чужденците по Черноморието, понеже са свикнали да ядат такива типове хляб. Все още се опитваме да наложим на пазара у нас тези специални хлябове и да научим българина да ги търси и консумира.

С какви нови производства ще се похвалите?

Имаме нова линия тостерни хлябове. Те са пет вида – пълнозърнест, ръжено-пшеничен, баварски тип ръжено-пшеничен, хляб с брашно и семена от лимец, хляб със семена от чия. Всичките са хранителни и много добри като качество.

В последните години лимецът стана доста модерен. Възможно ли е да се прави хляб само от лимец?

Да, разбира се. Лимецът е най-древният вид пшеница. Обработката на лимеца е малко по-трудна, защото обвивката на зърното е по-здрава, зърното е по-плътно е и необходима лека промяна в технологията на смилане, за да може да се извлече брашното от лимец. В днешно време има мелници, включително нашата, които се справят с тази задача и доставят качествени брашна от лимец. В част от хлябовете ни влагаме брашна и зърна от лимец. Един изцяло замесен с брашно от лимец хляб не се различава много от пшеничния. Има само по-голямо пепелно съдържание, което му придава по-тъмен цвят. За текстурата на хляба всичко зависи от технологията на приготвяне. Всеки производител има собствена технология. Някои използват закваски, други – мая.

Какво според вас е мястото на хляба на българската трапеза?

Хлябът е на първо място. Той е основната храна на човека от хилядолетия. Без хляб сме загубени, и то не само ние, българите. Напълно погрешни са твърденията, че хлябът е вреден. Напротив, той е по-полезен и хранителен дори от месото. Хлябът съдържа всички необходими вещества за човешкия организъм – белтъчини, въглехидрати, витамини, аминокиселини.

 

За Framar.bg:

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияИнтервютаПрезентации