Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Доцент Георги Пехливанов: Интимният гел Интиман отговаря на изискванията на съвременния мъж

Доцент Георги Пехливанов: Интимният гел Интиман отговаря на изискванията на съвременния мъж

Доцент Георги Пехливанов: Интимният гел Интиман отговаря на изискванията на съвременния мъж - изображение

Доц. д-р Георги Пехливанов, дмзав. Сектор полово предавани болести и Диагностично- консултативния блок при Университетската Кожна клиника на Александровска болница. Специализирал в Австрия, Унгария и Франция. Има над 60 публикации в български и чуждестранни списания; повече от 150 участия в български и международни научни форуми, автор на 1 монография, съавтор на 5 ръководства и учебници по дерматология и венерология. Всеобщо признат за един от най-добрите венеролози на България в момента.

Доц. Пехливанов, какви са основните тенденции в развитието на дерматологията в световен мащаб и у нас?

Научните и практически усилия са насочени към разработване на нови , по-мощни средства за борба с тежко протичащите хронични дерматози, като псориазис, пемфигус вулгарис, атопичен дерматит и др. От друга страна все по голямо внимание се отделя на естетичната дерматология.

 Какви мерки, принципи и дейности разработва естетичната дерматология?

Като всеки клон на медицината, и естетичната дерматология се базира най-напред на профилактиката. Това са ежедневните грижи към кожата, целящи да я предпазят от неблагоприятните фактори, като слънце, студ, топлина, химически въздействия. Ние ежедневно се грижим да приучим съвременния човек да спазва някои профилактични принципи, за да изглежда добре. В тази насока работят и всички медии и се уверявам, че тези усилия дават резултат. От друга страна естетичната дерматология включва медикаментозни, физиотерапевтични и хирургични методи и средства за корекции на кожни дефекти.

Доц. Пехливанов, има ли основание твърдението, че различните части от кожната повърхност на човека изискват специална грижа? Това не е ли прекалено?

В никакъв случай! Основните принципи на дерматологията като медицинска специалност, се основават на факта, че различните участъци на кожната повърхност – лице, тяло, крайници, кожни гънки , имат специфични различия – като дебелина на кожните слоеве, механична устойчивост и др. Това налага локалните профилактични и лечебни грижи да бъдат различни за всяка част на тялото.

Тоест, да го кажем по - конкретно?

Например , затова се създават измивни и почистващи препарати само за лице, само за коса, или само за тяло. Също така кремовете и балсамите , създадени за тяло не са подходящи за лице. Има кремове само за ръце, други – само за крака и т.н. Разбирате, че това се определя от научни принципи, а не от капризи на потребителя или производителя.

Кое определя особеностите на интимната хигиена на мъжа и жената?

Половите органи са покрити в отделните си части от кожа, полулигавица и лигавица. Лигавиците имат много по - фино устройство, за разлика от кожата. Половите органи не са изложени пряко на атмосферни въздействия, но са обект на триене, въздействие на урина, бактерии и специфичните за пола жлези, които секретират в тях. Всичко това ги прави особено чувствителни и възприемчиви към неблагоприятните фактори.

Как трябва да се предпазват гениталиите от неблагоприятните въздействия?

Освен носенето на удобни дрехи и използването на презервативи при рискови сексуални контакти, ежедневният хигиенен режим е от изключително значение. Нашият съвет е използването на сапуните и душ - геловете за тяло да бъде сведено до минимум, поради чувствителността на лигавиците и полулигавиците на гениталиите. Ако не се използува специален измивен интимен гел, то неколкократното измиване през денонощието да става само с вода.

Препоръчвате ли използването на интимните измиващи гелове?

Да, през последните години фирмите за медицинска козметика отговориха на новите търсения и тенденции като създадоха такива продукти. Разбира се не всички са успешни. Облагодетелствани в това отношение са жените, геловете за тяхната интимна хигиена са доста. Мъжете са донякъде пренебрегнати, за мен неизвестно защо, но такива продукти за тях са рядкост.

Мъжете не могат ли да използват геловете за жени?

Не ги съветвам да правят това, поради различната хистологична и анатомо - физиологична структура на гениталиите при двата пола и различното pH. Това може да доведе до нежелателни възпалителни реакции.

Известен ли Ви е новият интимен гел за мъже INTIMAN ?

Старая се да следя новостите в дерматологията, както в теоретичен, така и в практически план. Зарадвах се на появата на този продукт на пазара, тъй като е опит да се отговори на изискванията на съвременния мъж.

Имате ли впечатления от него?

Да, най-напред ми направи впечатление неговата балансирана формула от съставки, действащи, както регенериращо върху лигавицата, така и противовъзпалително. Това се осигурява от D-Panthenol, Glycerin, Sodium chloride. Впечатляващо е също антибактериалното му действие, дължащо се на широкоспектърния антимикробен агент Triclosan. Същият представлява нейоногенно повърхностно активно вещество.

Не се ли опасявате, че при редовното ползване на INTIMAN, като измиващ гел може да доведе до прекалена сухота на лигавицата на половия член?

Приложението му при доста мои пациенти, както и моите лични впечатления не потвърждават такива опасения. Cocamidopropyl betaine, който се съдържа и в някои шампоани е повърхностно активно вещество с нежно измиващо действие. Тук се намесва овлажняващото действие на Testosterone propionat, D-Panthenol, Glycerin и Lactic Acid. Последната действа като умерен ексфолиант и кожен омекотител, а благодарение на ниското pH се абсорбира добре от кожата.

3.9, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Категория