Начало Здравна медиа Интервюта Събития и представяния Д-р Радислав Наков: Онлайн платформата www.probudise.bg е улеснение и за пациенти, и за лекари

Д-р Радислав Наков: Онлайн платформата www.probudise.bg е улеснение и за пациенти, и за лекари

Д-р Радислав Наков: Онлайн платформата www.probudise.bg е улеснение и за пациенти, и за лекари - изображение

Д-р Радислав Наков е един от създателите на онлайн-платформата www.probudise.bg - "Пробуди се", предназначена да дава професионална и достъпна информация за пациенти със псориазис, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и други автоимунни заболявания. Д-р Наков е специализант по гастроентерология в Университетската болница "Царица Йоанна – ИСУЛ" и председател на Асоциацията за развитие на медицинската общност.

Д-р Наков, каква е мисията на онлайн-платформата www.probudise.bg?

Ролята на сайта е изключително важна – да скъси дистанцията между лекарите и техните пациенти при изключително тежки заболявания като ревматоиден артрит, болест на Крон, язвен колит, псориазис, болест на Бехтерев. Защото това са болести за цял живот, все още малко се знае за тях както от медицинска, така и от пациентска гледна точка. А когато им се постави диагнозата, пациентите изживяват невероятен стрес, защото изведнъж попадат в свят на неизвестност. Чрез този сайт се опитваме да помогнем на пациентите – да се информират от достоверно място в интернет какво представляват тези заболявания и къде могат да се прегледат и лекуват.

Достатъчно разбираема ли е информацията?

При писането й се получи успешнo сътрудничество между лекари, журналисти и пациентски организации. На нас, лекарите, ни е много лесно да говорим за дадено заболяване помежду си. Но изпитваме трудност да обясним на езика на пациента неговите проблеми заради годините учене и медицинска терминология, които ни пречат да комуникираме с хора от други сфери. Сработването на лекари, журналисти и пациентски организации обаче доведе до много добър резултат: текстовете са изпипани от медицинска гледна точка и същевременно са разбираеми за хора без медицинско образование. Абсолютно всеки човек може да разбере какво представляват тези заболявания и как се лекуват, защото и термините са обяснени с нормални, разбираеми думи.

Излиза, че този сайт ще бъде нещо като посредник между лекарите и пациентите?

Чисто практически www.probudise.bg ще помогне в ежедневната работа на лекарите, които се занимават с този тип възпалителни автоимунни заболявания и са ограничени с времето си. По-лесно е за нас да насочим пациента към такъв тип портал, който да открие каквото го интересува само с едно кликване на мобилното си устройство. Моментално той ще открие базисна информация за заболяването си и така ще се намали стреса от неизвестността.

Хубаво е, че самите пациенти разказват собствения си опит с тези заболявания – как живеят с тях, как се лекуват и как се чувстват. Много съществена е подкрепата между пациентите с еднаква диагноза и сходна съдба.

За повече информация за най – честите автоимунни заболявания разбери на www.probudise.bg.

Снимка: probudise.bg

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ИНТЕРВЮТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовиниВидеоЛюбопитноХранене при...ОрганизацииЗдравни съветиИнтервютаАнкетиСпециалистиЛеченияБотаникаИзследванияНаправления в медицинатаИсторияЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаНормативни актовеПроизводителиНаучни публикацииПсихологияЗаведенияКлинични пътеки