Изнасяме в над 20 държави- продуктите ни могат да заместят всяко основно хранене: Димитър Каников, завеждащ външнотърговската дейност на Хлебозавод „ТИМС”

Г-н Каников, какво произвежда Хлебозавод „ТИМС”?
Фирмата ни е основана 1991 г. и е базирана в Хасково. Оттогава се развиваме с добри темпове, произвеждаме хубави продукти. Най-познатият ни продукт е „Хасковски козунак”. В България сме едни от най-големите производители в тази категория. Единствени у нас произвеждаме панетоне. Традицията на панетоне идва от Италия, а ние сме направили наш прочит, така да се каже, на италианската рецепта. В България този продукт се приема много добре. От година на година се запознават все повече хора с него и няма човек, който да е опитал панетоне, и да не го е харесал. Правим няколко вида.
В последните години разработваме нови продукти, които също се приемат доста добер. Например таралите, които представляват малки хрупкави гевречета. Те също са италиански – цялото ни ноухау, рецептите, машините са от Италия. Правят се от 100% натурални продукти – брашно, зехтин и малко бяло вино за вкус.
За какви възрастови групи са предназначени таралите?
Няма възрастови ограничения. Нашите продукти може да се ядат по всяко време на деня и са подходящи за всички възрастови групи. Най-много хората ги предпочитат за закуска. Таралите са абсолютно здравословни и са добър заместител на всяко от трите основни хранения през деня. Те са чудесен избор за активни, трениращи хора, които искат да поддържат добра форма. Може да освободят време на жените, като им спестят едно готвене. Дори дечица на 2 – 3 години са много привързани към този продукт.
Разбира се, нашата продуктова гама е много по-богата от това, което споменах.
В колко страни изнасяте вашите продукти?
Изнасяме в над 20 държави. Главно с външната търговия се занимавам аз. От 5 години изнасяме добри количества на пазарите на Балканите. Освен това разработваме постоянно пазара в Румъния, Гърция, Македония и други страни. В целия Балкански полуостров са добре запознати с нашите продукти и много ги харесват. Няма аналози, които да се правят в техните страни. Така поддържаме реномето на българските продукти, показваме, че в нашата държава може да произвеждаме качествени продукти на конкурентни цени.
Какви са отношенията ви с Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите?
Той ни оказва голяма помощ, дори за участието ни в това издание на БУЛПЕК 2016. Браншовият съюз разпраща наши мостри до други държави и като цяло ни дава огромна подкрепа. Доколкото съм чувал от собственика на фирмата, НБСХС защитава нашите интереси и пред институциите.
За Framar.bg: Хляб Плюс - издание на НБСХС
Още по темата:
-
Филип Спасов-син, фирма „Лагард”, Варна: Хубавият хляб трябва да е еластичен – в България все още хлябът е политическа стока
-
Катя Харискова, фирма „Пуратос”: Бъдещето на хляба е в неговото минало - Ние сме най-големият производител на закваски в света
-
В хляба има всички необходими хранителни вещества - от качественото брашно излиза истинският хляб: Инж. Атанас Хотелов, технолог в Хлебна промишленост АД – Харманли
-
Нашите машини пакетират от бонбон до стекове и кашони - 70% от клиентите ни са хлебопроизводители и сладкари: Антоан Лазаров, управител и собственик на фирма А.Н.Л. – България за опаковачни машини, опаковачни фолиа и консумативи
ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ
КатегорияИнтервюта- Хлябът, виното и любовта – това са основните неща в живота - новите тенденции са закваски и влагане на зърна и семена в хляба: Стаменка Дамянова, изпълнителен директор на „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД – Троян
- Земята ни е хубава и затова храната ни е вкусна - спечелихме ЗЛАТЕН МЕДАЛ с пълнозърнести кифлички с шипков мармалад : Маргарита Добрева, от екипа на фирма „Елиаз” за създаване на нови хлябове
КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО