Начало Здравна медиа Интервюта Събития и представяния Катя Харискова, фирма „Пуратос”: Бъдещето на хляба е в неговото минало - Ние сме най-големият производител на закваски в света

Катя Харискова, фирма „Пуратос”: Бъдещето на хляба е в неговото минало - Ние сме най-големият производител на закваски в света

Катя Харискова, фирма „Пуратос”: Бъдещето на хляба е в неговото минало - Ние сме най-големият производител на закваски в света - изображение

Катя Харискова е мениджър иновации във фирма „Пуратос – България” от 7 години. Отговаря за разработването на нови смеси за сладкарството, като работи с индустриални клиенти в България. Нейна отговорност е и спазването на стандартите за качество на продуктите на „Пуратос”.

Г-жо Харискова, с какво се занимава фирма „Пуратос”?

„Пуратос” е белгийска компания, основана през 1919 г. Така че съвсем скоро става на 100 години. На българския пазар присъства от 1992 г. Специализирана е за производство на продукти за хлебарство, сладкарство и шоколад. Има търговски представителства в над 100 страни по света и производствени бази в около 60 държави. Във фирмата като цяло работят почти 7000 души, а в България екипът е много компактен и мултифункционален – ние сме 38 души.

Какво представляват вашите иновативни продукти?

В момента в хлебопроизводството се наблюдава връщане към традициите назад във времето. Държи се все повече на производство на хляб по бавния метод на ферментация със закваски, а не с мая. А „Пуратос” е най-големият производител на закваски в света. Разполагаме с библиотека, в която се съхраняват специалните закваски на около 90 производителя. Освен това се пазят и около 2000 замразени щамове на различни микроорганизми, подходящи за производството на закваски. Проучвали сме мненията на хора с влияние, правили изследвания в областта на хлебопроизводството. Например на въпроса ни в каква насока ще се развива производството на хляб футуристката Ан-Мари Дал отговаря, че бъдещето на хляба е в неговото минало. И нашата фирма следва тази тенденция. Ние предлагаме на клиентите си много богата гама от закваски, създадени на базата на брашно от лимец, пшеница или ръж. Непрекъснато работим и за създаването на нови закваски.

С какво закваската прави хляба по-добър?

Дългият процес на ферментация прави хляба по-вкусен. Защото по време на дългата ферментация хлябът развива голям букет от вкусове и аромати.

Кои хлябове на пазара са с ваши закваски?

Като фирма не работим с крайни клиенти, а с над 80% от индустриалните производители в България и с все повече занаятчии. За момента в областта на хляба имаме около 80% пазарен дял. Следователно е огромна вероятността крайният клиент да си купи хляб със закваска от „Пуратос”.

Какво предлагате в раздела „сладкарски изделия”?

В областта на сладкарството предлагаме цялата гама продукти, като се започне от основата на десерта, която най-често е вид блат – пандишпанов или кексов, мине се през сметаната, или така наречения крем за избиване, и през многообразие от плодови пълнежи, които съдържат над 60% истински плод, изцяло с натурални аромати и с натурални оцветители. Предлагаме и богата гама истински белгийски шоколад. Фирмата „Белколад”, която го произвежда, е част от „Пуратос”. Тя е една от малкото останали фирми в Белгия, която е собственост на белгийска фамилия и произвежда шоколад само в тази страна. За шоколада е създаден закон, според който истински белгийски шоколад може да се нарича единствено произведеният в Белгия и за който не е използвано друго растително масло освен какаово. Нашите шоколади са точно такива и в това се крие здравословният им ефект. Освен това използваме 100% натурална ванилия, а не натуралноидентични аромати. Това са неговите предимства пред останалите шоколади на пазара. Шоколадите ни се различават по съдържанието на какаови продукти, като се започне с 30% в белия шоколад, 35 до 45% в течния шоколад и от 55 до 85% в натуралния, така наречен черен шоколад. Предлагаме и оригинални шоколади с какаови продукти от точно определен регион на света – Виетнам, Венецуела, Вануату, Коста Рика.

Къде крайните клиенти биха могли да опитат тези шоколади?
Нашите опаковки не са подходящи за крайния клиент, те са индустриални. Ние работим със сладкарници, с малки производители на шоколадови бонбони. Все пак на българския пазар този шоколад го има и става все по-известен. Нашата цел с „Белколад” е да бъдем лидери във вкуса на предлагания шоколад. Както при виното, така и при шоколада, всичко е въпрос на вкус.

С какво най-много се гордее „Пуратос”?

Едно от нещата, с които се гордеем, е вече споменатата библиотека за закваски. Тя е открита през октомври 2015 г. в нашия център за закваски в малкото белгийско градче Сейнт Вит до границата с Германия. На този етап само ние притежаваме такава библиотека. Друга фирма не разполага с толкова голяма гама от изолирани щамове, които биха могли да се използват за закваски. Освен това ние съхраняваме и оригиналните закваски на наши клиенти, каквито те са запазили през годините в продължения на поколения. Съществува риск в производството закваската да се загуби поради авария или друга причина. Точно затова ние пазим образци от закваските на клиенти от САЩ, Франция, Испания, Италия, Португалия и др.

А пазите ли специфична българска закваска?

Надяваме се съвсем скоро да има и такава. Но това е дълъг процес, който ще отнеме поне две години. Възнамеряваме да стартираме проект за оригинални български закваски, защото в България има традиции в производството на хляб. Вярвам, че би могло да се изолира особен щам от микроорганизми, който все още не фигурира в нашата библиотека, така както има лактобацилус булгарикус в българското кисело мляко.

 

За Framar.bg:

Още по темата:

3.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияИнтервютаПрезентации