Начало Здравна медиа Интервюта Събития и представяния На БУЛПЕК представихме български обредни хлябове - наш преподавател и ученик са жури на тв-състезание по сладкарство : Антоанета Джонева, директор на Софийска професионална гимназия по туризъм

На БУЛПЕК представихме български обредни хлябове - наш преподавател и ученик са жури на тв-състезание по сладкарство : Антоанета Джонева, директор на Софийска професионална гимназия по туризъм

На БУЛПЕК представихме български обредни хлябове - наш преподавател и ученик са жури на тв-състезание по сладкарство : Антоанета Джонева, директор на Софийска професионална гимназия по туризъм - изображение

 Г-жо Джонева, представете вашата гимназия.

Софийска професионална гимназия по туризъм е със 65-годишна история. Обучаваме около 900 ученика по специалности, свързани с ресторантьорството, хотелиерството и екскурзоводството. Основно при учениците, които се обучават за професия ресторантьор, е застъпено в учебните им програми и производство на хлебни и сладкарски изделия. Оттук нашия интерес и представянето ни на изложението БУЛПЕК.

Това, което е изключително положително за нашата гимназия, е тясната връзка с браншовите организации, свързани с професиите, които изучават възпитаниците ни.

Какво бяхте изложили на щанда ви в тазгодишното изложение?

Представихме обредни хлябове, които се правят на традиционни български празници. За да сме сигурни, че рецептите са автентични, си сътрудничим с Националния исторически музей, с Музея по етнография и с Института по етнология и фолклористика към БАН.

Показахме също иновативни като технология хлябове и хлебни изделия, а също и интересни сладкарски изделия.

За мене изложението БУЛПЕК е тръпка. Бях положително изненадана, че имаше повече фирми участнички. Залата беше пълна през цялото време. Сигурна съм, че нещата в бранша вървят все по-добре. Надявам се повече фирми да се престрашат да участват. Контактите, които се създават на международните изложения, са изключително полезни.

Как е възможно ученици да работят по иновативни технологии за производство на хляб и сладкарски изделия?

Учителите по практика са изключителни професионалисти и се запознават с всички новости както в преподаването на ресторантьорството, така и в специализираната подготовка за професиите. Те ходят на абсолютно всички курсове и семинари за новостите, които се въвеждат в производствената практика. Затова нашите преподаватели са изключително ценени, а учениците ни също научават навреме технологичните новости.

С какво се гордее вашата гимназия?

Знаейки постиженията и възможностите на нашите учители, на телевизионното състезание „Bake off: Най-сладкото състезание” по Нова телевизия за жури беше поканен наш учител – Юлия Панджерова. Освен старши преподавател в нашата професионална гимназия, тя е и кулинарен инструктор в Европейска академия за обучение и развитие. Участва в разработването на международни проекти в Италия, Франция, Швеция, Испания и Турция. Юлия Панджерова е сред експертите, които разработват държавните образователни стандарти в ресторантьорството.

Другият член на журито е неин бивш ученик в гимназията. Това е шеф Юри Балталийски.  Ние се гордеем изключително с тях – учител и ученик от Софийската професионална гимназия по туризъм. Отзивите за този тандем като жури са чудесни. Нещата в състезанието минават перфектно благодарение и на техния професионализъм.

На изложението БУЛПЕК показахме скулптура на конник, изработена от шоколад. С нея Юри Балталийски е спечелил призово място на международно състезание. Подари я на училището, но решихме да я покажем на по-широка аудиторя, защото е произведение на изкуството.

Как се реализират вашите ученици? Намират ли лесно работа?

Изключително добре. Има голямо търсене на наши кадри от страна на работодателите. Отидат ли веднъж при тях на практика, работодателите са доволни от децата и ги привличат след завършването на постоянна работа.

Учениците ни печелят призови места на състезанията, които се провеждат ежегодно под егидата на Министерство на образованието и науката. През миналата учебна година наш ученик, който се състезаваше в категория „най-добър млад хлебар и сладкар”, спечели първо място на регионалното състезание и трето място на националното. Това е доказателство за добрата работа и прекрасната подготовка, която учениците получават в нашата гимназия.

 

За Framar.bg:

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияИнтервютаПрезентации