Начало Здравна медиа Интервюта Събития и представяния Нивото на подготовка на учениците ни е като в Дания и Германия - гимназията ни участва в много европейски програми: Кристина Стоименова, Зам.-директор по учебно-производствената дейност на Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии

Нивото на подготовка на учениците ни е като в Дания и Германия - гимназията ни участва в много европейски програми: Кристина Стоименова, Зам.-директор по учебно-производствената дейност на Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии

Нивото на подготовка на учениците ни е като в Дания и Германия - гимназията ни участва в много европейски програми: Кристина Стоименова, Зам.-директор по учебно-производствената дейност на Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии - изображение

Г-жо Стоименова, на какво се научават учениците във вашата гимназия?

Нашата гимназия е с традиции в обучението за производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия. Съществува повече от 60 години. Подготвя кадри за хлебната и сладкарската промишленост и декоратори на сладкарски изделия. Имаме прием на 4 паралелки по специалностите производство на хляб, хлебни и сладкарски технологии, декорации на сладкарски изделия, производство на сладкарски изделия и контрол на храни и напитки.

С какво се гордее вашето училище?

Учениците ни участват в регионални и национални състезания и печелят призови места.  

Работим по много европейски проекти по програми „ФАР”, „Леонардо да Винчи”, „Еразъм Плюс”. По този начин нашите ученици усъвършенстват своите знания и умения и стават конкурентноспособни на пазара на труда не само у нас, но и в чужбина. Производствените ни практики в чужбина доказват високото професионално ниво на нашите възпитаници, съизмеримо с това на кадрите в страни като Дания и Германия, които имат вековни традиции в хлебопекарството и сладкарството. Сега съвместно с Министерството на образованието и науката работим по проекта „Твоят час”, чрез който целим да направим училището привлекателно за учениците.

Има ли наплив от деца да учат при вас?

Там е проблемът – децата са малко, подценява се тази професия. Може би не е привлекателна, защото е свързана с нощен труд и производство. При нас идват за професия и ромчета от квартал „Красна поляна”. Но когато дойдат родителите на другите деца на първия учебен ден и като видят, че имаме и ромчета, някои си отписват децата.

Вдействителност обаче нашите ученици получават чудесни професионални умения. Достатъчно е да погледнете на нашия щанд на БУЛПЕК и да видите какво са произвели. Правят целия асортимент хляб и хлебни изделия, питки, погачи, баници, кифли, закуски. Работят и кетеринг. Получаваме поръчки. Правят също торти, пасти, дребни сладки. С училищното производство ние храним нашите ученици.

Намират ли си възпитаниците ви лесно работа в бранша?

Винаги намират реализация, защото подготвяме много добри специалисти за хлебопроизводството и сладкарството. Наши ученици работят като сладкари в големите хотели, работят и в чужбина. Една от бившите ни вече ученички е главен сладкар в Гранд хотел София. Така че намират работа и на престижни места, стига да искат да се развиват и да работят.

Какви майсторски изделия изработват учениците ви?        

Учениците ни изработват много хубави торти със захарна моделища маса, като ги декорират с ръчно изработени от тях фигурки. Работят с айсинг и с всички нови продукти в сладкарството, които навлизат на българския пазар. Организираме курсове за новостите. Обучаваме се и ние, учителите. Две години поред при нас идва от Норвегия госпожа Йозефсен – българка, омъжена за норвежец, която обучава и нашите учители, наред с нейните курсисти. На тези курсове се научава например нова техника за изработване на захарни цветя, както и на техниката айсинг, при която с белтъчна маса от сух белтък се рисува върху сладкарските изделия. Това са много фини и на високо ниво декорации.

Какви са отношенията ви с Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС), помага ли съюзът по някакъв начин на училището?

От много време си партнираме с браншовия съюз, много ни помага, доволни сме и искаме да продължим това сътрудничество. Винаги се отзовават оттам, когато ги помолим за нещо, помагат ни, канят ни на техните събития. Например на изложението БУЛПЕК ние не заплащаме за нашето участие, за щанда. Представители на НБСХС или асоциирани членове присъстват и на нашите държавни квалификационни изпити за професионални свидетелства. По законовите изисквания на тези изпити трябва да присъстват също работодатели и представители на синдикатите.

Каква оценка дават работодателите за подготовката на вашите зрелостници?

Доволни са от тях, харесват ги и ги търсят за работа. Проблем е, че много от учениците искат веднага да започнат с голямата заплата. Но за това трябва да натрупат повечко стаж.

Полезно ли е за вас участието на БУЛПЕК 2016?

Направихме си тук много добра реклама. Даже се свързахме с чуждестранни посолства в София. Вероятно ще изпратим при тях наши ученици да помагат за коледните им базари. За празника на Полското посолство например имаме поръчка за 300 меденки с полското знаме отгоре. Имаме поръчки и от фирми за коледни базари. Изложението е място, в което можахме да осъществим контакти с много хора от бранша, със специалисти. Мина и госпожа Ваня Кастрева от Регионалния инспекторат по образование и ни предложи помощ по проекти. Това за нас също е важно. Така че изложение беше много ползотворно. За нас е много важно да участваме на БУЛПЕК.

За Framar.bg:

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияИнтервютаПрезентации