Начало Здравна медиа Интервюта Интересни лица от света около нас Приключението започва от... „Змееборец”

Приключението започва от... „Змееборец”

 Приключението започва от... „Змееборец” - изображение

Може ли една фирма, родена от тортата вкъщи и стигнала до световни изложения, работеща с 10-ина души персонал, да носи на крилете си българското хлебарство и сладкарство? Може! И доказателството е „Змееборец” ООД – търговецът на аксесоари и консумативи за сладкарството, кетъринга и ресторантите. Това е една от фирмите, които имат свое място на изложението БУЛПЕК от години. За „Змееборец” разказва собственикът й Тодор Костадинов.

......................

-Каква е историята на фирмата ви?

-През 1991 г. регистрирахме ЕТ „Надежда Костадинова” като семейна фирма. Бизнесът ни започна от една торта вкъщи, а година по-късно започнахме производство на сладкарски изделия.

Имаше едно изложение във Франция. Отидохме. Беше трудно, имаше визов режим тогава. Взехме преводач и отидохме. Когато се върнахме от изложението, започнахме и търговсаката си дейност. И от тук нататък станахме носители на новото и модата в сладкарството. През 1996 г. се заехме с търговия с аксесоари, малки машини и приспособления за сладкарство и ресторантьорство, които вече предлагаме в цялата страна. Междувременно започнахме и производство на захарни украси за декорации на торти с ювелирен стил. „Змееборец” е дъщерната фирма, която се занимава с търговската дейност. Предлагаме аксесоари, помощни машини, литература – неща, които пестят време и енергия на сладкарите и хлебарите.

-Кое е най-новото, което представяте тази година на изложението?

-Сладкарството е най-чувствителната към новите технологии и модата част на хранително-вкусовата промишленост. Много нови продукти представяме, но един от интересните са новите силиконови форми за кухи шоколадови фигури и отливки. Направихме и демонстрация на начина на употребата им. Част от работата на фирмата ни е да обучава професионалистите как да боравят с артикулите, които им продаваме. Всичко, което предлагаме демонстрираме нагледно на клиентите, имаме много добри демонстратори. Стремим се да следим и да сме в крак с най-новите по света и в Европа технологии в бранша, за да може да ги продложим на българските професионалисти. Преди 20-22 години те трябваше да работят много здраво, за да настигнат бързо колегите си от Европа. Сега някои дори надминават европейските стандарти, за което уверено мога да твърдя, че има огромен принос и „Змееборец”. Сладкарството в България вече е на много високо ниво. Като видя една фирма, веднага мога да кажа кои са предимствата и недостатъците й и да й помогна да развие качествата си. Само след няколко срещи мога да преценя от какво има нужда една мъничка сладкарска фирма, за да стигне до големите пазари. Без да преувеличавам мога да кажа, че ние сме фирмата на новото, преди всичко във визията. Целта ни е да помогнем на българските сладкари да направят визията на процуктите си в хармония с вкуса им.

У нас са развити няколко вида сладкарство - оренталското, домашното, старато социалистическо, виенското, френското и модно екстравагантното англо-американско. За всички тези жанрове предлагаме аксесоари, идеи и решения.

-Има ли артикул, който винаги представяте на изложенията и никога не е приеман от партньорите ви за остаряла?

-Да. Това са първите 2 продукта, които сме представили и без които сладкарството не може – пошове и накрайници и стойки за торта. И до днес интересът към тях е огромен. Това са нещата, от които ние когато започнахме производствената си дейност, имахме най-голяма нужда. Навремето започнахме търговската си дейност с 13 артикула, сега предлагаме повече от 13 хиляди. Не сме пропускали изложения.

-Как работите с Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите?

-Преди 22-25 години създаването на такива организации в нашия бранш бяха животоспасяващи за фирмите – създаваха се контакти, ковяха се идеи, беше прозорец към останалия свят. Сега освен тези си функции, организацията дава възможност на българските производители да участват на единния европейски пазар с качество, което отговаря на стандатите на Европа. В други страни държавата помага на подобни съюзи, а тук тези неща се случват благодарение на инициативата на няколко души. Лично аз смятам, че такава съюзът е жизнено важен за бранша.

 

За Framar.bg:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияПрезентацииИнтервюта