Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Проф. Симеон Стойнов: Онлайн порталът www. probudise.bg не само информира, но и окуражава пациента

Проф. Симеон Стойнов: Онлайн порталът www. probudise.bg не само информира, но и окуражава пациента

Проф. Симеон Стойнов: Онлайн порталът www. probudise.bg не само информира, но и окуражава пациента - изображение

Проф. Симеон Стойнов е председател на Българска Асоциация за хронични възпалителни чревни заболявания.

Проф. Стойнов, кои са най-честите гастроентерологични заболявания?

Голямо социално и здравно значение имат възпалителните чревни заболявания и особено тези, които са с генетична предразположеност, както и измененията на червата, най-вече болестта на Крон и язвеният колит. Те представляват съществен проблем, защото поразяват млади хора в активна творческа възраст и нарушават сериозно качеството на живота им. Тези заболявания протичат със сериозни клинични симптоми, които за съжаление понякога водят и до инвалидизация в млада възраст. Тяхното отражение в личния живот на болния е голямо, но не трябва да се пренебрегва и значението на гастроентерологичните заболявания за обществения живот, защото при подобни тежки последици тези хора на практика излизат от него.

Навременна ли е диагностиката на този тип болести у нас?

Смятам, че гастроентерологичната мрежа е много добре структурирана и до нея има бърз достъп в цялата страна. Казвам това и като дългогодишен ръководител на клиниката по гастроентерология в ИСУЛ, която отговаря за следдипломната квалификация. Разполагаме с достатъчно на брой и добре разпределени специалисти, така че диагнозата се поставя своевременно. Причината е и категоричността на симптомите при този тип заболявания, особено при язвения колит и най-вече кървавата диария, която насочва именно към него. 

По-различно е положението с болестта на Крон, където симптомите са индивидуални при всеки един болен, заради което тя доста често протича съвсем дискретно – с болка, отслабване и някои други нечревни оплаквания. Затова и при нея понякога диагнозата закъснява по обективни причини.

Успява ли гастроентерологията да „догони” новостите по отношение на комплексния процес на лечение на пациентите?

Гастроентерологията се развива изключително бурно в много отношения, както в теоретичното изясняване на много страни от предразположението на определени нации към различни заболявания, така и чрез въвеждането на нови и усъвършенстването на вече съществуващи методи в диагностиката. В настоящия момент гастроентерологията разполага с достатъчно възможности за навременна диагностика на всички органи в гастроинтестиналния тракт, като ендоскопските методи се усъвършенстват с въвеждането на все по-нови и нови технологии, пример за което е извършването на ендоскопска ехография. Тя е особено важна при изследването на панкреаса и жлъчните пътища. Функционалните изследвания също са от съществено значение при доказване на възпалителния процес в червата и неговата активност, проучването на чревната микрофлора, наличие на ензимни дефицити. Голям напредък има и в изследването на генетиката на възпалително-чревните заболявания, на автоимунните болести. Всички това спомага за качествена и сигурна диагностика на гастроентерологичните заболявания

Съвсем скоро беше даден старт на портала www.probudise.bg, предоставящ задълбочена информация за редица заболявания. Защо е необходима подобна платформа?

Този портал е необходим по няколко причини. От една страна там ще присъстват дългогодишни специалисти, които ще намират място със своите становища и препоръки. Те ще имат възможност на разбираем за широката публика език да дават препоръки както кои са най-застрашените за едно заболяване групи, които трябва да имат по-специално внимание към здравето си, така и съвети за лечението им. По тази начин ще се даде възможност за по-бързо ориентиране към лекарска помощ и търсене на нужния специалист. В него ще фигурират и препоръки към режима на живот като цяло, защото е общоизвестно, че заболяванията, за които говорим, възникват и под влияние на стрес, на диетични грешки, при инфекциозни и бактериални инфекции, както и други фактори. От друга страна порталът ще запознае вече диагностицираните пациенти с факта, че тези заболявания протичат хронично-рецивидиращо, че съществува риск от обостряне – тоест, независимо, че са провеждали лечение, при поява на нови симптоми е нужно веднага да потърсят лекар и да се направят изследвания, които да обяснят причината за тях, да дадат яснота каква е активността на възпалението и евентуално да се започне лечение, различно от това, което е поддържало ремисията.

Много често при диагностициране с която и да е болест първото, което прави човек, е да търси информация в интернет, с което рискува да попадне и на заблуждаващи данни. Защо според вас пациентите могат да имат доверие на www.probudise.bg?

Действително е изключително важно по какъв начин човек намира информация за заболяването си. Както отбелязах, в "Пробуди се" ще участват колеги лекари с безспорна компетентност. Има и един друг аспект, на който искам да обърна внимание, а именно – необходимо е ние лекарите да се опитваме да създадем по- положително настроение сред пациентите и да ги окуражаваме, защото тяхното отношение към терапевтичния процес е от ключово значение. Убеден съм, че порталът ще даде шанс и за този аспект на грижата към пациента. Той трябва да е спокоен, че своевременната диагностика и правилното лечение дават възможност за една трайна ремисия, която от своя страна позволява възможност за нормален живот.

За повече информация за най – честите автоимунни заболявания разбери на www.probudise.bg

Снимка: probudise.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ИНТЕРВЮТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовиниНормативни актовеИнтервютаИсторияЛюбопитноЛеченияМедицински изследванияПрезентацииБотаникаЗаболявания (МКБ)СпециалистиОрганизацииАлтернативна медицинаЗдравни съветиПроизводителиПсихологияДиетиЛайфстайлСнимкиЗаведенияХранене при...Социални грижиКлинични пътекиАнкетиНаправления в медицината