Начало Здравна медиа Интервюта Интересни лица от света около нас Ути Бъчваров: В кухнята трябват четири неща, за да е вкусна храната - енергия, страст, вдъхновение и организираност!

Ути Бъчваров: В кухнята трябват четири неща, за да е вкусна храната - енергия, страст, вдъхновение и организираност!

Ути Бъчваров: В кухнята трябват четири неща, за да е вкусна храната - енергия, страст, вдъхновение и организираност! - изображение

Ути Бъчваров е усмихнатият енергичен готвач, когото можете да видите из цялата страна да готви какво ли не, но винаги с усмивка и много, много страст и чар. Да си поговорим с него за храна, готвене, подправки и още нещо...

От дълги години вие готвите за различни събития из цялата страна. Каква храна обича българинът? Има ли любими  рецепти, които навсякъде се приемат добре?

По традиция българинът винаги е недоволен - веднъж месото е малко, веднъж е много, веднъж е солено, веднъж не е люто и все пак, когато готвиш с усмивка, тя е заразителна и кара всички да възприемат животът като нещо много вкусно.  Това е най-важната рецепта и всеки готвач, който я е овладял, може да накара хората да си "оближат пръстите".

Казват, че да готвиш за един или за много хора, разликата била само в количествата на продуктите. Кои са  качествата, които не трябва да губим никога в кухнята и в начина си на готвене?

Първо - за да сготвиш за много хора ти трябва екип, който да е обединен от идеята да се готви с енергия, страст и  вдъхновение. Пътувайки из България съм се убедил, че моите любими баби - пазителките на традицията в малки села и  читалища са истински патриоти, когато става дума за празник и за храна. Естествено, има някои  принципи, норми, техники и трикове, които овладяхме готвейки с най-големия казан, тиган и барбекю - да направиш  две, три... повече порции не е шега. Да напомня пак - енергия, страст, вдъхновение и организираност!

Често се коментира, че българите не обичат здравословна храна. Дали наистина това е така?

Нека кажа направо - напоследък на всички ни писна от непрекъснатото бърборене по медиите за  правилната, неправилната, био - космическа храна. Истината е една - че трябва да ядем разнообразно и с мярка, че трябва да консумираме храна според сезона, дарена с любовта на природата. Трябва да обърнем и гръб на всички онези  наблъскани с консерванти неизвестни Е-та и производствени фалшификации "продукти". И още нещо - да бъдем патриоти  в кухнята и да ядем храната, родена тук в България, а не талашитени круши и „позеленял“ чесън от Китай и тогава  здравето ще дойде само.

Кои са най-популярните подправки в България? Нали българите не готвят само със сол и захар?

За съжаление на българите им се налага да готвят с най-евтиното, дори и в това да избереш за трапезата си  правилната сол и захар се иска усет и отношение. В големите градове забравиха за уханните изсушени китки, които  обикновено висят над селските печки на дърва - чубрица, гьозум,  девисил и още куп билки, мерудии и билета, с които  нашите баби омагьосваха простите манджи и ги превръщаха в детски спомен, който хората помнят, където и да са по света.  В наши дни отново започнахме да ценим и да искаме тези аромати да се върнат в ежедневието ни. Появиха се и в по-малките градове и села всякакви екзотики, което пък говори, че българина не е чак такава „консерва“ в готвенето, каквато го изкарват.

Бъдни вечер е един от празниците, в които цялото семейство е на трапезата. Ще подарите ли на читателите ни една идея за вкусно и здравословно меню за този повод, като наблегнете на интересни и лесни за направа рецепти?

Всяка фамилия обикновено има свой набор от запазени рецепти за Бъдни вечер и всякакви нововъведения обикновено са  зле приети. Поне така е на трапезата в моето семейство. И все пак, наред с постните сърми и чушки, баницата с  праз, постния фасул и царската туршия, през последните години се прокрадна една салата от цвекло, която отговаря на всички изисквания, а и е супер здравословна. Просто вземете небелено сурово цвекло, главите да не са по-големи от юмрук, завийте го в алуминиево фолио и го печете на 180 C за 1 час във фурната. След това го оставете в хладилника за едно денонощие „да узрее“, махате фолиото, обелвате цвеклото, нарязвате го на кубчета, лимон, морска сол, чесън и копър по желание, зехтин и ... да сме живи и здрави!

Кое е следващото голямо събитие, на което ще можем да Ви видим?

Ще имам удоволствието да стартирам „Голямото коледно готвене" в Mall Galleria Стара Загора. Този път главен участник ще бъдат децата на Стара Загора, които ще бъдат истински ученици в моята кулинарна академия. Всички желаещи ще получат престилка, шапка и ще имат мисия - белене, рязане, бъркане - работа в екип.  Чистотата на работното място също ще е част от кулинарния урок. Заветната цел – в най-големия тиган в България - „локомотивът“, направен от челото на парен локомотив, дошъл в България през 1907 г., да бъде сготвена една пъстра, полезна и естествено много вкусна коледна капама с много зеленчуци и пуешко, която ще бъде поднесена на всеки със специална питка. Очакваме да приготвим поне 600 порции и да бъде много вкусно.
 

За Framar.bg: За Фрамар Медиа - Ивайло Тончев

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ИНТЕРВЮТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиСнимкиЛюбопитноЛайфстайлПроизводителиСоциални грижиНормативни актовеПсихологияНовиниТестовеДиетиХранене при...СпортАнкетиФизиологияОрганизацииЛеченияСтатистически проучванияЗаведенияАлт. медицинаБотаника