Начало Здравна медиа Интервюта Събития и представяния Учениците ни се обучават в реални производствени условия - за БУЛПЕК направиха красиви и вкусни торти от захарно тесто: Марина Пешева, педагогически съветник в Професионална гимназия „Велизар Пеев” – Своге

Учениците ни се обучават в реални производствени условия - за БУЛПЕК направиха красиви и вкусни торти от захарно тесто: Марина Пешева, педагогически съветник в Професионална гимназия „Велизар Пеев” – Своге

Учениците ни се обучават в реални производствени условия - за БУЛПЕК направиха красиви и вкусни торти от захарно тесто: Марина Пешева,  педагогически съветник в Професионална гимназия „Велизар Пеев” – Своге  - изображение

Г-жо Пешева, какви специалности се изучават във вашата гимназия?

Имаме много специалности, но на БУЛПЕК сме поканени, за да представим специалностите производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия, кетъринг.

С какво се гордее Професионална гимназия „Велизар Пеев”?

Имаме отлична материална база, която позволява учениците да се обучават и да работят в реални производствени условия. Например имаме конвектомати последен клас. Което е много важно след това за реализацията на учениците ни. Защото ако нямаме съвременно добро оборудване, няма как възпитаниците ни да бъдат подготвени и да бъдат търсени на пазара. Така че, ние имаме оборудване – едно от най-важните неща за създаването на добри специалисти в бранша хлебопроизводство и сладкарство. Имаме и качествени преподаватели, които да ги обучат.

На вашия щанд на БУЛПЕК опитахме прекрасни сладкарски изделия.

Четирима колеги преподават сладкарство, но всичко на щанда беше дело на нашите ученици. Имахме торти и фигурки, които децата оцветяваха и рисуваха пред посетителите. Представихме се и с шоколадови фигури – все пак ние сме от Своге, града на шоколада. За изработването на шоколадовите фигури използваме силиконови форми. Първо шоколадът се разтопява при определена температура, излива се във формите, поставя се в хладилна витрина и когато стегне, се изважда. Ако трябва да се сглобява в по-сложна фигура или конструкция, фигурите се слепват. Така се получава готовото изделие.

Имаме сключен договор с фабриката на „Монделийс” в Своге и всеки месец получаваме по 50 килограма шоколадова маса за нуждите на практиката на учениците. От миналата година започнахме да правим в Своге Ден на шоколада. На изложението БУЛПЕК показахме фотоси на изделия, приготвени от учениците специално за Деня на шоколада.

Също така работим с изомалт – заместител на захарта. Той се карамелизира и от него може също да се правят фигурки.  

От какво бяха направени изложените на БУЛПЕК торти?

От захарно тесто. Технологията е следната: взема се калъпче захарно тесто, разточва се, изрязва се с формички, оцветява се с различни бои според това какво искаме да направим и при финалното оформяне на изделието майсторът сладкар трябва да има точна ръка и фантазия. Нашите ученици правят наистина красиви и вкусни торти изцяло от захарно тесто.

Къде отиват да работят вашите ученици след дипломирането си?

По хотели и ресторанти. Те са подготвени напълно професионално, за да могат да работят в престижни заведения. Преди няколко години наш ученик стана готвач на представителя на „Ферари” в София.

Участието на вашето училище на изложението БУЛПЕК явно не е случайно?

Така е, но трябва да благодарим и на председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите г-жа Кукушева, че ни предоставя възможност за втора поредна година да покажем на какво сме способни и каква е добрата практика в нашата професионална гимназия. Надявам се, че сме си заслужили мястото на този форум.

 

За Framar.bg:

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияИнтервютаПрезентации