Начало Здравна медиа Интервюта Събития и представяния Филип Спасов-син, фирма „Лагард”, Варна: Хубавият хляб трябва да е еластичен – в България все още хлябът е политическа стока

Филип Спасов-син, фирма „Лагард”, Варна: Хубавият хляб трябва да е еластичен – в България все още хлябът е политическа стока

Филип Спасов-син, фирма „Лагард”, Варна: Хубавият хляб трябва да е еластичен – в България все още хлябът е политическа стока - изображение

Г-н Спасов, представете вашата фирма „Лагард”.

Това е семейна фирма за хляб и сладкарски изделия, базирана във Варна. Баща ми я е основал през 1998 г. Ние се стараем вече 19 години да правим хлябове без консерванти, без подобрителни, да са възможно най-здравословни. Нашите хлябове се произвеждат по френска технология, но с български брашна. Понеже вкусът на чисто френския хляб не се харесва на българина, ние сме адаптирали рецептите към българския вкус и търсим баланс между френската култура и нашите традиции. Смея да твърдя, че сме единствената компания на пазара, която не внася чужди хлябове и сладкарски изделия, а сами си ги произвеждаме. „Лагард” поддържа асортимент от над 100 вида изделия.

Какво прави вашите хлябове толкова вкусни?

Нашите хлябове са с много бавна ферментация. Някои се замесват само с мая, други – с мая и старо тесто, за да има повече кора и повече плътност, трети пък са само с квас, а четвърти – с мая, старо тесто и квас. Колкото по-сложен е за правене, толкова по-вкусен става хлябът. Един от най-хубавите ни хлябове е „Рустик”, което на френски означава „селски”. Той е занаятчийския ни хляб с ръжена закваска, много бавна ферментация, двойно замесване, с дълго време за почивка на тестото, чрез което успява да развие нужните качества на брашното и се постига една въздушност на хляба. Накрая се пече на подови пещи. Дори да изядете 250 грама от този хляб, няма да ви стане тежко, а и няма да имате угризения.

От 2000 г. правим друг вид хляб – „Кракан” (на френски означава хрупкав), който е любимият ми. Той е най-сложният ни пълнозърнест хляб, с типова закваска, ръжена закваска, бяло брашно, типово брашно, пълнозърнесто брашно, ръж, малц, три вида семена, с много бавна ферментация. Пече се също на подови пещи. Има хубава твърда кора, а сърцевината е достатъчно плътна, че да си оберете сосчето в чинията. И няма да ви стане тежко като от тежките квасни хлябове. Невинаги хлябът с квас е хубав. Може да е клисав, плътен, недобре развит и да ви се отрази по-зле, отколкото някой от моите бели хлябове.

Как да разпознаем хубавия хляб?

Много е важно, когато вземете сърцевината, тя да не става на топка. В стомаха тя не може да се смели добре. Хубавият хляб трябва да е еластичен. Това означава, че си е развил абсолютно всички качества.

Здравословно ли е да се яде хляб?

Стигмата, че не трябва да се яде хляб, за да сме здрави и с нормално тегло, е несправедлива. Много от разпространените диети са по американски модел. Българският начин на хранене не е такъв. На нашата трапеза винаги е имало хляб. Това е част от нашата култура. Фибрите от хубавия хляб трудно ще си ги доставите от други храни, а и няма да ви е толкова вкусно. Най-важното за една храна е да ни е вкусна. Да ядем сурови трици, какао, кисело мляко с мюсли не е особено вкусно. ОК, на някои може и да харесва. Но не забравяйте традициите, които винаги сме имали. Освен това не забравяйте, че здравословният начин на живот не зависи само от хляба.

Как си партнирате с Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите?

Браншовата организация ни помага много. Защото тя задава стандарт в цялата индустрия, който всички трябва да следваме. Председателят – г-жа Марияна Кукушева, постоянно пази нашите интереси и се бори за това суровините и продуктът да са качествени, да няма „сив пазар”, да се намали ДДС на хляба, да се създаде законодателство в услуга и на производителите, и на потребителите. За съжаление, все още в България хлябът е „политическа стока”, чрез която политиците търгуват с доверието на хората. Не е коректно да се казва: „Цената на хляба падна”. Ние сме на свободен пазар. В София се продава един вид хляб за 3 лева, а същия хляб във Варна аз продавам за 1,10 лв.

В Румъния направиха 7% ДДС на хляба, брашната и яйцата, което облагодетелства директно потребителите. Докато у нас ДДС е 20%. Няма законодателство за потребителя. Но тъй като хлябът носи много пари във вид на данъци, над 55% от бранша е в сивия сектор. Например, ако сте хотелиер в „Златни пясъци” и търсите най-ниската цена на хляба, може да намерите производител, който да ви даде 40-грамово хлебче за 5 стотинки с ДДС. Представете си що за хляб е това.

 

Валентин Спасов – основател на фирма „Лагард” : Получихме златен медал за ръжено-пшеничен хляб и питка за хамбургери

Два златни медала получи фирма „Лагард” на 23-ото издание на изложението БУЛПЕК в ИнфоЕкспо центъра в София, организирано от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

 Г-н Спасов, какви продукти на вашата фирма „Лагард” бяха отличени на изложението БУЛПЕК?

Получихме златен медал за два продукта, с които се представихме, и сме удовлетворени. Ние се развиваме в сегмента на по-здравословните хлебни и сладкарски изделия. Единият отличен продукт е ръжено-пшеничен хляб с пълнозърнеста ръж и закваска, а другият е класическа питка за хамбургери. Бързото хранене заема все по-голям пазарен дял, колкото и да не ни се иска. Младежите са най-големите консуматори на хамбургери и трябва да отговорим на търсенето на пазара. Важното е, че сме произвели най-хубавата питка за хамбургери в България.

За Framar.bg:

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияИнтервютаПрезентации