Начало Здравна медиа Интервюта Събития и представяния Хлябът, виното и любовта – това са основните неща в живота - новите тенденции са закваски и влагане на зърна и семена в хляба: Стаменка Дамянова, изпълнителен директор на „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД – Троян

Хлябът, виното и любовта – това са основните неща в живота - новите тенденции са закваски и влагане на зърна и семена в хляба: Стаменка Дамянова, изпълнителен директор на „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД – Троян

Хлябът, виното и любовта – това са основните неща в живота - новите тенденции са закваски и влагане на зърна и семена в хляба: Стаменка Дамянова, изпълнителен директор на „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД – Троян - изображение

Г-жо Дамянова, какъв хляб и сладкарски изделия произвежда хлебозавода в Троян?

Произвеждаме закуски, козунаци, ръчен хляб и много други хлебни изкушения. Нашият хляб се прави от хора, за които професионализмът и качеството са на първо място. Мотивирани са да вложат в работата си всичко от народната традиция, което са слушали от своите баби, и от друга страна, всичко съвременно, което се търси на пазара. Ние използваме забравеното старо, актуализирано със съвременните тенденции в храненето и диететиката. Затова влагаме в хлябовете си микс от зърна и семена, като лимец, позабравената спелта, ръж, семена от жълт и кафяв лен, слънчоглед, мак, сусам. Другата тенденция е използването на закваска, която придава специфичен аромат и вкус на хляба. Той напомня някогашния аромат и вкус на хляба, който се е приготвял във всеки български дом. 

Певицата Теди Кацарова представи един от вашите хлябове на изложението БУЛПЕК. Какво представлява този „Античен хляб”?

Това е най-новият ни продукт. Кръстили сме го античен, защото правим асоциация с атлетите в античните времена. Този хляб е богат на микроелементи и на витамини. Основно се прави от типово брашно с ръжена закваска и флейки от спелта. Това е хляб не само за шампиони и за спортисти изобщо. Поради състава си е много подходящ за деца и подрастващи, както и за възрастни хора. Така те ще получат оптималното количество витамини и минерали за техните нужди. Рекламно лице на „Античния хляб” е републиканският шампион по биатлон Добромир Добрев от Троян. Избрахме го, защото по най-добрия начин може да покаже колко полезен е хляба от Троян. Консумирайки този хляб, той доказва, че с негова помощ може да се постигат спортни успехи. Освен това Добромир ще увлече младежите със своя пример да спортуват и ще им напомни, че трябва да се хранят здравословно. А хлябът е основата на здравословното хранене. И защо това да не е новият „Античен хляб”.

Какво ще кажете на дамите, които в стремежа си да са по-слаби изхвърлят хляба от менюто си?

Първо, неправилно е да се смята, че от хляб се дебелее, че е вреден. Напротив, хлябът е полезен. Той е точно тази храна, която може да се яде и сутрин, и обед, и вечер, без да ни омръзва. Но трябва да направим от консумирането на хляб празник за душата. Хлябът, виното и любовта – това са основните неща в живота. Всяко нещо трябва да бъде умерено, включително и консумирането на хляб. Крайностите са вредни. Когато и хлябът е в повече, наистина се отразява на фигурата. Просто ще кажа на дамите, че трябва да бъдем умерени и да се радваме на живота.

Какви са отношенията ви с браншовата организация на хлебарите и сладкарите (НБСХС)?

Връзката между нас и браншовата организация е много добра. Комуникацията между нас съществува, и то не само по време на изложения. Винаги, когато са се правили промени в наредби и закони, примерно при етикетирането по регламент 1169, от НБСХС са ни протягали ръка, обучавали са ни, правили са ни допълнителни индивидуални консултации. Това е тяхната роля, която изпълняват успешно. Ние от бизнеса сме ежедневно в спиралата на производството, стремим се да произвеждаме и дистрибутираме продуктите по най-добрия начин. Затова невинаги можем да следим всички промени и изисквания. Но когато има организация като нашия браншви съюз, който да ни запознае навреме с необходимите новости и съответно да се погрижи да защити интересите на производителите, ние наистина можем да работим по-спокойно и да си имаме взаимно доверие. Едните без другите не можем. А печелим, когато сме заедно, когато сме повече и свързани с добра идея и цел.

посоката на нашата производствена политика. Решила съм, че ще бъда на БУЛПЕК и какъвто конкурс има, ще се състезавам.

Смятате ли, че конкурсът ЗЛАТЕН МЕДАЛ трябва да бъде организиран по друг начин? Как точно да се случи това?

Може би трябва да се зададат предварително критерии за участие. Ако ги има, не бих се спряла да участвам. Дори ще ми бъде по-лесно. В момента нямаше зададени критерии и ние просто представихме нов продукт. Но няма да ме спре да разработя този нов продукт по критерии, които се изискват от организаторите. С критерии отсяването ще бъде много по-голямо, въпреки че и сега не всички, които участваха в конкурса, бяха отличени със ЗЛАТЕН МЕДАЛ.

За Framar.bg:

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияИнтервютаПрезентации