Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Активно спортуващите възрастни хора имат имунна система като на младежи

Активно спортуващите възрастни хора имат имунна система като на младежи

Активно спортуващите възрастни хора имат имунна система като на младежи - изображение

Голямата физическа активност в по-напреднала възраст може да попречи на имунната система да отслабва и да предпази хората от повторни инфекции, твърдят учени. Те изследвали 125 колоездачи на дълги разстояния, които били над 80 години, и открили, че имат имунна система на 20-годишни.

"Действието на имунната система намалява с около 2-3% годишно след навършването на 20 г. Именно затова по-възрастните са по-застрашени от инфекции, от състояния като ревматиоден артрит, вероятно и рак", казва проф. Джанет Лорд, директор на Института по възпаление и стареене в Бирмингамския университет и съавтор на изследването. Откритието, че 80-годишни велосипедисти имат имунна система на 20-годишни означава, че те са придобили защита срещу всички тези здравословни проблеми.

Изследователите разгледали маркери в кръвта за Т-клетки, които помагат на имунната система в борбата срещу нови инфекции. Те се произвеждат в жлезата в гръдния кош - тимус, която обикновено се свива по размер в зряла възраст. Специалистите установили, че издръжливите велосипедисти произвеждат същото количество Т-клетки, когато са били на 20 години. За разлика от тях възрастните, които водят неактивен живот, произвеждат по-малко от този вид клетки.

Проф. Харидж и проф. Лазаръс са на мнение, че възрастните хора с висока физическа активност са перфектна група, чрез която да се анализират истинските ефекти на биологичното стареене. Друга разработка сочи, че велосипедистите не губят мускулна маса или сила и не се наблюдава увеличение на телесните мазнини, което обикновено се свързва със стареенето.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bbc.com
Снимка: konvisoft.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСпортЗдравни съветиЛеченияСнимкиНовиниПсихологияСоциални грижиХранене при...БотаникаКлинични пътеки