Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... АЛКОХОЛЪТ НИ СРОДЯВА С ФАУНАТА

АЛКОХОЛЪТ НИ СРОДЯВА С ФАУНАТА

АЛКОХОЛЪТ НИ СРОДЯВА С ФАУНАТА - изображение

 

10-20г ракия са достатъчни за доброто настроение

Виното е основа на повече от 100 лекарства, но и то, както и ракията, трябва да се употребява в умерени дози. Дори в древния йероглиф, обозначаващ „китайска медицина", се съдържа йероглифът „йоу", който представлява древен уред за правене на ракия. Затова ние казваме, че медицината е свързана с виното; няма ли вино, няма и медицина.
В миналото в Китай хората са пили ракия в много големи чаши, но тогавашната ракия е била доста по-различна от сегашната - ракия от ферментирал ориз, която е била доста слаба - едва 2%. Затова в известния класически роман „Шуей ху", като пише, че героят У Сун изпил 18 чаши ракия и преборим един тигър, не бива да мислим, че ако ега пием силна ракия, ще победим тигъра. На две чаши ракия вече ще сме паднали пияни.
Ли Шъджин (известен китайски лекар от XVII в.) казва: „Алкохолът може да разсее патогенния студ, да изсуши влагата и да отпуши застоя". Значи алкохолът е полезен. В такъв случай какво количество е добре да се пие? Ако е ракия - 10-20г е достатъчно. Защото при това количество алкохолът в кръвта е 0.2 промила, човек е с приповдигнат дух и леко радостно настроение. Сега обаче хората трудно устояват на това ниво. Съберат ли се на маса, чашите селдват една след друга.
Когато съдържанието на алкохол в кръвта достигне 0.4 промила, хората изпадат в едно състояние, което можем да наречем „състояние на врабчетата". Какво правят врабчетата? Повдигат си опашката и всичко им се вижда! В такова състояние хората започват да си разказват тайните, да говорят неща, които не бива да казват, и после съжаляват за това.
Продължавайки да пият, когато нивото на алкохол в кръвта достигне 0.8 промила, хората вече навлизат в „състоянието на лъвовете": смятат, че са много силни и никой не може да се сравнява с тях. Така започват конфликтите с околните. Ако още продължават да пият, когато алкохолът в кръвта стигне 1.2 промила, това вече е един важен предел, едно състояние, при което човек после не помни какво е рпавил. Колкото повече се увеличава алкохолът в кръвта, толкова повече отслабва съзнанието. Тогава нисшият дух в човека напълно контролира висшия дух. Човек изпада в „състоянието на маймуната" - подскача и се закача насам-натам, поклаща се наляво и надясно.
В случай че още продължават със следващата чашка, когато съдържанието на алкохол в кръвта достигне над 1.6 промила, хората навлизат в „състоянието на кучетат и мечките" - действията им са неуправляеми, а мисълта - напълно объркана.
Ето защо трябва да внимаваме колко пием. Според мен, ако трябва да се пие, то най-добре е да бъде съвсем символично - по 10-20г, за да не достигаме „състоянието на врабчетата".

проф. Джао ЛИН,
експерт по здравно образование към Министерството на здравеопазването в Китай

Още по темата:

3.7, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлНовиниПсихологияЛюбопитноСнимкиРецептиСпортВидеоХрани и ястияЗдравни съветиЛеченияХранене при...ОрганизацииАлт. медицинаИзследванияЗдравни проблемиСоциални грижиЕ-тата в хранитеБотаникаГеографияКлинични пътекиЗаведенияСпециалистиОбразованиеНаправления в медицинатаПроизводителиТестовеЛичностиОткрития