Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Аспиринът лекува кариес, твърдят учени

Аспиринът лекува кариес, твърдят учени

Аспиринът лекува кариес, твърдят учени - изображение

Учени твърдят, че аспиринът може да предпазва от кариес. Специалисти от Кралския университет в Белфаст представили на годишната конференция на Британското общество за орални и стоматологични изследвания резултатите от проучването, което направили. Те показват, че аспиринът подобрява дейността на стволовите клетки в зъбите и така те се възстановяват, както и помага на структурата на зъба, която е увредена, да се възобнови, съобщава nauka.offnews.bg, цитирайки МedicalХpress.

Ако се обработят стволовите клетки с малка доза от лекарството, се увеличава минерализацията и се провокират гените, които отговарят за образуването на дентина. Ръководителят на изследването д-р Ел Карим споделя, че един медикамент, лицензиран за хуманна употреба, какъвто е аспиринът, може да промени подхода към един от най-големите стоматологични проблеми. Тестовете в лабораторията показват, че лекарството може да се превърне в иновативно решение за възстановяване на зъбите.

Целта пред учените е да разработят подходяща форма, в която да се използва то за лекуване на зъбите и да преминат към клиничните изпитания. Този метод може да спести много средства на здравните системи по света.

Кариесът е най-често срещаното заболяване на зъбите. Статистиката сочи, че в България 70 на сто от децата до 7-годишна възраст са поне с един кариес, 92 на сто от 18-годишните са с повече от два, а хората на 33-34 г. са средно с 18 лекувани зъба.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: wp.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиИсторияЛеченияАлтернативна медицинаЛюбопитноНовиниВидеоРецептиБотаникаЛайфстайлХранене при...Здравни проблемиСпециалистиНормативни актовеМедицински изследванияПроизводители