Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... А вие пристрастени ли сте към Фейсбук?

А вие пристрастени ли сте към Фейсбук?

А вие пристрастени ли сте към Фейсбук? - изображение

Facebook заема голяма част от ежедневието ни. Това е неоспорим факт. Напоследък все по-голяма популярност набира мнението, че нещо, което го няма в тази социална мрежа, все едно въобще не се е случило. Все по-често обвиняват Facebook в това, че вреди на реалните взаимоотношения между хората, че съсипва бракове, че пречи на религията... Но каквото и да се говори - трудно можем да се откажем от профила си, нали? Това си е сериозно пристрастяване!

Според психолозите има група от признаци, чрез които се определя степента на зависимост при алкохолици, наркомани или хазартни зомбита. Някои от тях много напомнят на отношението, което имаме към социалната мрежа днес:

- Зависимите изпитват силно желание, влечение към дадено вещество. Вие не изпитвате ли понякога силно желание да отворите страницата си и да надзърнете, дори само за миг, какво се случва там?

- Те отделят все повече време за хазартни игри. Вие не отделяте ли все повече време за Facebook, дори тогава, когато си кажете "Този път ще е за малко".

- Нарушаване на способността за контрол към влечението. Това може да се изрази и с изречението „Ех-е-е-е, кога минаха два часа пред този компютър, дори не ги усетих!"

- Приемане на дадено вещество с идеята, че то помага на съзнанието да се отърсиш от проблемите. Не засядате ли за повечко пред компютъра, когато нещо ви тормози - например намалелият бюджет, любовна драма, предстоящ изпит?

- Отпадане на алтернативни удоволствия за сметка на влечението. Колко пъти сте отказвали за излезете, а сте стояли затворени сами - само вие и Facebook?

- Продължителна употреба, въпреки очевидните неприятни последици. Понякога сте си казвали, че Facebook ви влияе зле, но въпреки това нямате сили да изтриете профила си...

- Опитите за ограничаване на приема водят до раздразнителност. Има дни, в които си казвате, че днес няма да влизате във Facebook, но нещо постоянно ви човърка отвътре - какво ли се случва там сега?

- Зависимият лъже близките и приятелите си за степента на своята зависимост. "Не, аз мога и без Facebook! Наистина!" - казвали сте го, нали?

Задълбочаването на зависимостите според специалистите води до загуба на работа (навярно и до лоши резултати по време на сесията), прекъсване на приятелства, влошаване на паметта и дори до престъпно поведение. Може би и пристрастяването към Facebook би могло да доведе също до тези нарушения. Е, навярно само без престъпното поведение... Опитът за отказ събужда психични странични ефекти - тревога, безпокойство, раздразнителност, депресия.

Тревожно става и тогава, когато започнете да плащате интернета си, само за да ползвате Facebook. Или пък когато си купите телефон с вграден безплатен Facebook, за да бъде навсякъде с вас. Или пък когато на ден влизате в профила си по много пъти и очаквате да видите нещо ново и се разочаровате, когато всичко си е същото. Или пък когато имате 400 приятели в списъка, а няма и един, на когото да се обадите за по едно кафе.

Но не се тревожете, ако сте преминали границата и откривате в себе си повече от 3 признака. Все пак има лечение. При това много лесно - предвижвате мишката до стартовата линия, избирате „Изключи компютъра" и... заживявате отново в реалния живот. Излизате с приятели, смеете се, купонясвате. А ако седнете в заведение с WiFi - не вадите телефона си в търсене на свещената връзка със социалната мрежа.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиСоциални грижиЛайфстайлАнкетиНовиниПсихологияЗдравни съветиАлт. медицинаТестовеХранене при...ЛеченияНормативни актовеВидеоЗдравни проблемиОрганизации