Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Бактериална синенергия генерира енергия за 13 дни

Бактериална синенергия генерира енергия за 13 дни

Бактериална синенергия генерира енергия за 13 дни - изображение

Специалисти от Университета на щата Ню Йорк в Бинхемтън успяха да генерират енергия за 13 последователни дни в областта на бактериалните горивни клетки.

Учените са използвали симбиозни взаимовръзки за удължаване живота на батерията от два вида бактерии, добити от няколко капки мръсна вода.

Идеята не е много нова, тъй като през 90-те години М.С.Потър изобретява бактериални горивни клетки и успява да създаде енергия от E. coli.

Основната идея е микробите да преобразуват химическата енергия в електрическа.

Положителната страна е, че микробите емитират малко въглероден диоксид. Фототрофните бактерии имат нужда от въглероден диоксид, слънчева светлина и вода, за да могат да произведат енергия. Принципът е подобен на растенията. Хетеротрофните бактерии имат нужда от други бактерии или поглъщане на органична материя, за да оцелеят.

Екипът на Seokheun Choi и Lin Liu обаче смесва двата вида бактерии в малка клетъчна кухина. Това представлява около 1/5 от размера на чаена лъжичка. След това те се излагат на слънчева светлина, добавя им се малко храна, за да захранят хетеротрофната бактерия и да започнат растеж. Хетеротрофната бактерия произвежда въглероден диоксид, нужен за фототрофната бактерия, за да си създаде собствена храна. След това хетеротрофната бактерия изяжда фототрофната. Не се предлага повече храна. Благодарение на този цикъл се създава енергия в продължение на 13 дни.

Това е първата крачка в разработването на енергия от бактерии. Техният малък размер позволява тяхното действие без голямо електрическо съпротивление.

Според специалистите този начин за доставяне на енергия може да се използва в доста отдалечени или опасни райони.

"Предстоят още много експерименти и изпитания за извличане на максимална мощност и осигуряване на постоянна енергия без допълнителни поддръжки", коментира Seokheun Choi, създател на много иноваторски батерии на основата на бактерии, в това число и соларни панели с фототрофни бактерии.

Успехът на специалистите е публикуван в Biosensors and Bioelectronics.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Brainly

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниИсторияЛеченияХранене при...Медицински изследванияСоциални грижиСнимкиКлинични пътекиБотаникаСпортАлтернативна медицинаДиетиРецепти