Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Бактериите от кихане и кашляне се задържат във въздуха над половин час

Бактериите от кихане и кашляне се задържат във въздуха над половин час

Бактериите от кихане и кашляне се задържат във въздуха над половин час - изображение

Бактериите от кихане и кашляне на човек остават във въздуха над половин час до 45 минути. За това откритие информират учени от техническия университет в Куинсланд.

Екипът от специалисти е разработил нова технология, за да изследва как и колко най-срещаните бактериални заболявания се разпространяват във въздуха след кашляне или кихане при човек. Учените разкриват, че тези бактерии намаляват значително наполовина след първите 10 минути, но останалите се задържат във въздуха до 45 минути. Те могат да изминат до 4 метра и запазват жизнено способността си до половин час след това.

Авторът на изследването Лидия Моравска посочва, че целта на проучването е да се установи какви са жизнените показатели на бактериите за заразяване след толкова много време и на такова голямо разстояние. Тя посочва, че бактерията P. Aeruginosa е една от често срещаните мултирезистентни микроби, причинители на различни инфекции като сепсис или пневмония. Обикновено тя засяга хора с респираторни проблеми или пациенти, които вече са с някакво заболяване.

Изследването има важно приложение за контролирането на инфекциите в здравните заведения. То дава ясна заявка за предупреждение, че е добре при кихане или кашляне да се слага ръка на устата, след което да се измият ръцете с препарат. Информираността и предприемането на предпазни мерки е добра превенция в случай на разпространение на заразни заболявания сред колективи, в затворени помещения, при нисък имунитет и други.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: AerasОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлтернативна медицинаЗдравни съветиБотаникаЛайфстайлНовиниИсторияЛеченияХранене при...Медицински изследванияКлинични пътекиСнимкиСоциални грижи