Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Безобидно ли е прескачането на сърцето?

Безобидно ли е прескачането на сърцето?

Безобидно ли е прескачането на сърцето? - изображение
  Нарушаването на сърдечния ритъм и дискомфортът в гърдите винаги предизвиква страх и безпокойство при хората. В много случаи тези оплаквания се появяват без видима причина и при здрави хора, но в някои случаи са проява на сърдечни или несърдечни заболявания.

  Прескачането на сърцето, неритмичният удар, сърцебиенето и други подобни усещания са предизвикани от аритмия. Аритмията може да се дължи на преумора, алкохол, кафе, грешки в храненето, стрес и др. при здравите хора.

  Наличието на всяко сърдечно заболяване може да доведе до различни видове аритмии, както и при заболявания на стомашно-чревния тракт или щитовидната жлеза и други извънсърдечни органи тази връзка е доказана отдавна.

  По тези причини при всяко подобно усещане е важно да се посети личният лекар и специалист кардиолог. За да се определи видът на аритмията, решаващо е записването на електро- кардиограма по време на оплакванията.

  Ако не успеете да го направите, трябва да се постави устройство за 24-часов запис на електрокардиограма - холтер. Тогава вероятността да се запише аритмията е по-голяма. След това е необходимо да се уточни причината за нея. Прави се подробен клиничен преглед, функционални изследвания на сърцето (ехокардиография,стрес тест) и при необходимост се насочва за консултация към други специалисти (гастроентеролог, ендокринолог и др.).

  Според вида на аритмията и причината за нея се назначава лечение от кардиолог или друг специалист. Лечението може да бъде само с промяна на начина на живот или с лекарства.

  В по-редки случаи при упорити аритмии и с неизяснена причина се правят инвазивни процедури за диагностика и лечение по безкръвен начин (елекрофизиологично изследване, радиофреквентна аблация, имплантиране на пейсмейкъри и други) в специализирани за целта клиники.
Д-р Борислав Ацев, кардиолог в университетската болница "Св. Екатерина" в София

За Framar.bg:

Още по темата:

3.9, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиМедицински изследванияЛеченияХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиНовиниКлинични пътекиСпортАнкетиРецептиИсторияСъставкиПсихологияДиетиФизиологияОрганизацииСпециалистиНормативни актове