Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Без витамин А някои стволови клетки не могат да изпълняват функцията си

Без витамин А някои стволови клетки не могат да изпълняват функцията си

Без витамин А някои стволови клетки не могат да изпълняват функцията си - изображение

Недостатъчното количество витамин А води до загубата на стволови клетки. До този извод са стигнали учени от Германския център за ракови изследвания, съобщава БТА. Конкретно тези, които се намират в кожата, червата и кръвта, има нужда често да бъдат замествани с нови, защото имат кратък живот. Но това възобновяване не може да се получи, ако лисва ретиноева киселина, която е метаболит на витамин А.

Преди време изследователи откриха, че определени стволови клетки в костния мозък стоят неактивни, докато не се наложи да се задействат, когато трябва да се преборят с някоя бактериална или вирусна инфекция, реакция към химиотерапия или голяма загуба на кръв. След като се справят с опасността, която застрашава организма, клетките отново стават неактивни. Именно ретиноевата киселина стои в основата на тази им функция. Когато няма от киселината в тялото, клетките не могат да служат като резервоар и да изпълняват специфичната си роля.

При експеримент с мишки учените установили, че при недостатъчно количество витамин А се губят стволови клетки. Така те доказали, че витаминът пряко влияе върху кръвните стволови клетки. Тази информация хвърля нова светлина върху факта, че липсата на ценното вещество уврежда имунната система и е необходимо приемането му в достатъчно количество.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: glutenfreegigi.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСпортЛеченияХранене при...ФизиологияИсторияНормативни актовеМедицински изследванияЗдравни съветиЛайфстайлСпециалистиБотаникаСъставкиСнимки