Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Биологичните родители на едно дете вече могат да бъдат трима

Биологичните родители на едно дете вече могат да бъдат трима

Биологичните родители на едно дете вече могат да бъдат трима - изображение
Американски медицински специалисти са преминали през животински и човешки тестове за нова ин витро процедура, при която са използвани трима донори. Резултатите показват здрави ембриони, направени от ДНК на трима донори.

Човешките ембриони са отгледани в лаборатория и някои от тях изглеждат нормални, а маймуни, родени по същия метод, са в добро здраве и са вече на три години. Технологията е предназначена да премахне осакатяващите и фатални "митохондриални" дефекти, които се предават от майка на дете и които могат да доведат до мускулна слабост, слепота и сърдечна недостатъчност. Такива дефекти се случват приблизително веднъж на 4000 бебета.

Като използват яйцеклетки от две жени, учените смятат, че тези грешки в ДНК могат да се преодолеят. Ин витрото от трима души използва основната генетична информация от майката и бащата, както обикновено, но я поставя в яйцеклетка, която съдържа здрави митохондрии. Екипът от учените от Орегон са взели яйцеклетки от седем жени, които са ги дарили за изследването.

След това учените са сменили митохондриалната ДНК на 65 от тях и са проследили как са се развили те в следващите няколко седмици. Етапите на оплождане след това са били подобни на тези в контролната група от 33 яйцеклетки, които не са били манипулирани, но половината от променените клетки са показали ненормални изменения. Тези, които са се оплодили нормално, са се развили до бластоцистна фаза - пет или шест дни след оплождането, когато при ин витро ембрионите се имплантират в майната утроба - със същите темпове като контролните ембриони.

Д-р Масахито Тачибана и колегите му твърдят, че изследването им показва, че технологията работи, поне в лабораторни условия. Учените сега искат да им се даде възможност да проведат още изследвания, за да разберат, дали лечението е безопасно. Според тях първото здраво дете, родено от този метод се очаква да се появи до три години.

За Framar.bg:

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиСнимкиАнкетиСоциални грижиНовиниОрганизацииИсторияНаправления в медицинатаПроизводителиСпортИнтервютаРецептиАлтернативна медицинаХранене при...ОбразованиеНормативни актовеЗаведенияСпециалистиМедицински изследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника